La vremuri de criză, scandaluri de criză

Pentru o datorie de aproape 9000 lei, atleții de la LPS au “interzis” în sala de la CSM

8936 lei au devenit peste noapte mărul discordiei dintre CSM Suceava și LPS Suceava. Banii reprezintă datoria pe care Liceul cu Program Sportiv Suceava trebuie să-i achite Clubului Sportiv Municipal Suceava, ca urmare a închirierii sălii de atletism de la CSM și a sălii Unirea, unde o parte dintre sportivii de la LPS își desfășoară antrenamentele.

 

Pe de o parte, conducerea CSM Suceava întâmpină probleme financiare, mai multe echipe fiind nevoite să se descurce pe cont propriu cu organizarea jocurile de acasă și cu deplasările, competițiile fiind în plină desfășurare.
De cealaltă parte, LPS Suceava nu dispune în acest moment de lichidități pentru a achita datoria și tot amână plata restanței către CSM, club la care unele secții abia se descurcă în această perioadă, unii antrenori fiind nevoiți să se descurce pe cont propriu pentru a putea participa în competiții, cele mai elocvente exemple fiind echipele de hochei și volei, care la finele săptămânii au deplasări la Brașov, respectiv Galați.

Ieri dimineață, atleții de la LPS Suceava, care în următoarele două săptămâni au finalele naționale la juniori III și juniori I, nu s-au putut antrena. Directorul adjunct al CSM Suceava, Vasilică Băițan, le-a interzis acestora accesul în sală și în vestiare, pe motiv că LPS nu a achitat de patru luni chiria. În aceste condiții, sportivii s-au echipat în mașinile personale ale antrenorilor de la LPS.

Profesorul Toader Flămând e revoltat că nu-și poate antrena sportivii în sala de atletism a CSM și propune ca acolo să se facă o crescătorie de păsări

Cel mai vehement a fost profesorul Toader Flămând, care se consideră nedreptățit de decizia luată de conducerea CSM de a nu-i mai lăsa pe sportivii săi să se antreneze, până când conducerea LPS nu va achita măcar o parte din restanțele financiare. Flămând este de părere că sportivii nu au nicio vină că instituția pe care o reprezintă nu a plătit chiria către CSM și spune că în cazul în care rezultatele nu vor fi pe măsura așteptărilor, vina va aparține celor de la CSM. Totodată, Toader Flămând a aruncat săgeți și spre secțiile de volei și rugbi de la CSM Suceava care, în opinia sa, ar fi beneficiat de bani foarte mulți de la bugetul local. Tot domnia sa a mai spus că sala de atletism de la CSM este de „rahat” și a propus o soluție năstrușnică: „să devină avicola, crescătorie de curcani”.
„Sunt probleme. În general probleme ca acestea apar în fiecare an, tocmai atunci când îți crapă măseaua mai tare. Am înțeles că este vorba de o datorie la plata chiriei pe aproximativ trei luni de zile. Domnul director de la CSM e coleg cu noi, e un om de sport, care știe ce înseamnă competițiile și ar trebui să dea dovadă de mai multă înțelegere. Eu știu că Primăria Suceava subvenționează atât LPS Suceava, cât și CSM Suceava și anul trecut au fost ramuri sportive, cum ar fi voleiul sau rugbiul, care au primit de două ori mai mulți bani. Nu se poate ca noi să stăm cu copiii afară și să nu putem face antrenamentele tocmai acum când avem în față competiții importante. Duminică juniorii III au finalele naționale, iar duminica viitoare sunt finalele la juniori I. Știu că în vară s-a plătit chiria, deși noi nu am folosit deloc sala de la CSM, și cred că nu ar fi fost o problemă să ne pregătim o săptămână, două. Afară nu ne putem antrena, concursurile vor fi în sală. Dar astea vor fi rezultatele. Și anul trecut au mai fost probleme de acest gen, dar s-au rezolvat până la urmă pe cale amiabilă. Nu e posibil să stăm afară și să nu ne putem antrena cu peste 20 de copii, care anul trecut au adus pentru atletismul sucevean 19 din cele 35 de medalii, care sunt până la urmă pentru orașul Suceava. Plus că acești copii s-au echipat în această dimineață în mașinile noastre, deoarece nu am fost lăsați nici măcar la vestiare. Noi, cei de la LPS, am spus că în această sală ar trebui făcută o turnantă. Oricum e o sală de rahat, mai bine s-ar face avicola, o crescătorie de păsări, de curcani…”, a declarat prof. Toader Flămând.

Adjunctul de la CSM, Vasilică Băițan, vrea ca LPS să achite chiria și spune că apoi sportivii sunt liberi să se antreneze. Băițan îl acuză pe Flămând că nu are un comportament adecvat profesiei

Cum directorul coordonator al CSM, Valerică Gherasim, se află în concediu medical, replica celor de la CSM a venit din partea adjunctului Vasilică Băițan, care spune că decizia de a interzice atleților de la LPS antrenamentele în sala de atletism este cât se poate de întemeiată. Băițan a precizat că CSM Suceava a făcut destule favoruri Liceului Sportiv și criza financiară are repercusiuni și asupra Clubului Sportiv Municipal. Mai mult decât atât, Vasilică Băițan consideră obraznic comportamentul profesorului Toader Flămând, care „jignește lumea, nu respectă programele de antrenament și își parchează mașina personală după bunul plac, blocând accesul spre sediul clubului”. Adjunctul de la CSM Suceava mai spune că în această perioadă clubul are de achitat cheltuielile cu utilitățile, precum și cele cu competițiile pe ramuri sportive și nu mai poate face față, astfel încât banii cuveniți de pe urma chiriei către LPS ar fi mană cerească. În opinia sa, tot acest conflict se datorează restanțelor financiare și e de părere că directorul LPS, Dumitru Bernicu, dă dovadă de rea-credință pentru că nu vrea să achite chiria.
„Situația actuală a fost creată de cei de la LPS. Noi încă din luna ianuarie am încercat un dialog pe partea economică, care nu a avut niciun rezultat. LPS ne datorează chiria pentru lunile noiembrie, decembrie, ianuarie și februarie. Avem și noi problemele noastre și nu-i putem ajuta pe sportivii noștri. Trebuie să plătim cheltuielile de întreținere la bazele noastre pentru că, de exemplu, E.ON nu ține cont că suntem CSM și dacă nu plătim imediat ne debranșează. De la LPS sunt rugbiști, voleibaliști și atleți care se pregătesc în bazele noastre și LPS nu plătește chiria. În afară de asta, domnul Flămând nici măcar nu respectă programul și mai vine în sală și cu alte persoane pe care le antrenează în interes propriu pentru examene la liceul militar, jandarmerie, pompieri ori poliție. Să discute cu domnul director Bernicu și să rezolve problema, pentru că noi și așa percepem o chirie modică, de 21 de lei ora. Ei au alte priorități, dar și noi avem prioritățile noastre. Domnul Flămând face circ degeaba. De fapt, dumnealui, cu cine nu face circ? Împinge, bruschează, are ieșiri necontrolate, care nu știu dacă se pretează profesiei dumnealui. În plus, pe perioada vacanței de vară, noi punem la dispoziție gratuit sala și pista de pe stadion pentru sportivii de la LPS. Domnul Flămând am înțeles că are unul dintre cele mai mari bugete de la LPS și mai vrea ca și Primăria Suceava să-l țină în brațe. Trebuie să înțeleagă că nu se poate. Dumnealui, de când e antrenor la LPS, nu a dat niciun sportiv Clubului Sportiv Municipal, dimpotrivă, a luat-o pe sportiva Donisă, care era antrenată de Radu Mihalescu și a dat-o la Craiova. Domnul Flămând nu e mulțumit nici de colaborarea cu noi, nici de cea cu Direcția pentru Sport, de nimic. Dacă tot a spus că sala noastră este de rahat de ce se mai bagă în rahatul nostru?”, a declarat directorul adjunct al CSM Suceava, Vasilică Băițan.

Dumitru Bernicu: „Nu am rămas niciodată datori către CSM. Vom achita banii, dar sportivii noștri au de pierdut. Trăim vremurile care le trăim și e greu”

Directorul LPS Suceava, Dumitru Bernicu, recunoaște că este vorba de o datorie a instituției pe care o conduce către CSM și asigură că suma datorată va fi achitată, cum de altfel s-a întâmplat încă de la semnarea protocolului dintre LPS și CSM, din noiembrie 2006. Dumitru Bernicu susține că au mai fost cazuri în care s-a întârziat cu plata chiriei, dar întotdeauna banii au intrat în vistieria Clubului Sportiv Municipal Suceava, care, în opinia sa, are mai mult de câștigat, prin faptul că absolvenții de la LPS își pot continua cariera la CSM. Directorul LPS Suceava consideră că până la urmă cel mai mult sportivii vor avea de pierdut, pentru că banii restanți oricum vor intra în contul clubului CSM.
„Este adevărat, față de CSM Suceava avem datorii la chirie. Trăim vremurile care le trăim și e greu. Noi folosim de atâta timp sala de atletism și sala Unirea, dar niciodată nu am rămas cu datorii. Au fost situații când am plătit și anticipat. CSM Suceava este beneficiarul elevilor noștri absolvenți și niciodată nu am cerut clauze de formare sau alte beneficii. Noi putem achita doar dacă Primăria ne alimentează contul și dacă suntem la zi cu cheltuielile la utilități. Avem o datorie de aproximativ 80 de milioane de lei vechi, dar nu consider că e o datorie mare, mai ales că domnul primar ne-a ajutat întotdeauna, dar trebuie un pic de răbdare. Execuția financiară abia a început. Nu avem un sertar plin cu bani, ca să zică cei de la CSM că nu vrem să ne achităm restanțele. Eu cred că dacă ne retragem ambasada de la sala CSM și de la sala Unirea, nu va sta clubul în cei 26 de milioane pe care îi dăm noi lunar. Suntem înaintea unor finale naționale și nu cred că e normal să se procedeze astfel. Eu îl încredințez pe domnul director de la CSM că datoria va fi achitată și ar fi normal să reintrăm în relațiile bune de colaborare. Copiii noștri au mai mult de pierdut dacă nu se pot antrena în condiții optime înaintea unor finale naționale, pentru că sunt convins că ar putea să obțină rezultate la fel de bune ca și anul trecut, care până la urmă ar fi mândria întregului oraș”, a declarat directorul LPS Suceava, Dumitru Bernicu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: