Noutățile aduse Legii educației

Sindicatele comentează pro și contra

Primele informații despre noile prevederi al Legii educației, la care lucrează ministrul Daniel Funeriu, arată câteva schimbări esențiale legate de prelungirea gimnaziului, reducerea claselor de liceu și modificarea bacalaureatului, care nu prea sunt pe placul sindicatelor. Acestea așteaptă însă ca forma finală a legii să fie supusă dezbaterii, dar până atunci au câteva opinii legate de noua formă.

 

Constantin Cernica

Prima noutate, a cărei necesitate a comentat-o recent chiar ministrul, ar fi introducerea clasei a IX-a la ciclul gimnazial, liceul fiind redus astfel la 3 ani.
Liderul de sindicat Constantin Cernica, din partea Sindicatului „Spiru Haret”, afiliat la FSLI, a folosit cuvântul “dezastruos” referindu-se la această măsură: “Reducerea claselor de liceu ar fi dezastruoasă, pentru că vor dispărea posturi din învățământ. Sindicatele nu vor fi de acord cu această măsură, deocamdată școlile generale sunt calibrate pe 8 clase. Avem școli – și mă refer la acelea mai mari – cu număr mare de clase, care nu pot merge cu clase și mai multe fiindcă și așa n-au spațiu. Apoi, mi se pare că la liceu se formează cu adevărat elevul”.
Precizăm că sindicatul menționat este afiliat la FSLI, iar liderii acestuia de la nivel național au comentat, de asemenea negativ, această noutate legislativă.
Liderul Sindicatului Bucovina Rădăuți – sindicat afiliat, de asemenea, la FSLI, prof. Gheorghe Șorodoc, consideră că această prevedere prezintă “avantaj” pentru gimnaziu și “dezavantaj” pentru liceu: “Pentru gimnaziu, va fi un avantaj în ce privește finanțarea pe elevi, fiindcă școlile cu mai mulți elevi vor primi bani mai mulți. Există și un incovenient, cel legat de baza materială, pe care gimnaziile nu o au. În același timp, liceele vor pierde la finanțarea pe elevi, deși ele au bază materială”.

“Nu poți da același tip de bacalaureat la tipuri diferite de liceu”

În cazul bacalaureatului, proiectul prevede ca examenul să se dea, din nou, într-o singură sesiune, iar, în plus, elevii care pică o singură probă ar urma să reia tot examenul la următoarea sesiune, respectiv să susțină din nou toate probele, nu doar pe cea pe care au ratat-o. Dl Cernica spune că deja modificările aduse acestui examen nu sunt adaptate tipurilor diferite de școli: “Problema e mai de-mult, nu poți da același tip de bacalaureat la tipuri diferite de liceu. S-a scos muzica de la Liceul de Artă, iar de la liceele sportive s-a luat posibilitatea de a susține performanța sportivă. Am spus întotdeauna că sunt diferențe între un liceu cu filieră tehnologică și unul teoretic, atât de calitate, cât și în ce privește cantitatea materiei. Noi am propus 3 tipuri de probe, dar problema a rămas suspendată. Probabil că ministerul s-a gândit să fie mai ușor la organizare, fiindcă e mai greu să faci mai multe tipuri de subiecte”.
Proiectul legii mai prevede organizarea unui examen de admitere la liceele mai performante, cu care sindicatul sucevean e de acord: “Aici se merge spre descentralizare și e bine în condițiile în care se combină admiterea pe bază de competențe cu repartizarea pe bază de opțiuni ale elevilor. Au fost cazuri de școli în care copiii aveau zece pe linie, dar 70% dintre profesori erau necalificați, iar elevii respectivi au știut ce valoare au și nu au optat pentru licee importante ca “Ștefan” sau “Petru Rareș”.
Cât despre introducerea clasei pregătitoare de la grădiniță la învățământul obligatoriu, dl Cernica spune că e o măsură bună: “Și așa în grădinițe sunt programe care au ținte cognitive clare și aduc copiii la un nivel mai apropiat de școală. Problema e dacă clasa a IV-a va rămâne la ciclul primar”, a conchis Constantin Cernica.
Oficialii de la minister lucrează încă la proiectul de lege care ar urma ca în perioada următoare să meargă la guvern, iar apoi să treacă și prin legislativ.
Documentul include atât elemente din raportul comisiei prezidențiale, realizat de Mircea Miclea, cât și din legea asumată de fostul ministru Ecaterina Andronescu. Dacă noua lege va fi aprobată, toate aceste modificări vor intra în vigoare din toamnă, respectiv din anul școlar 2010-2011.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: