În loc de mărțișoare și cadouri

FSLI pregătește, pentru luna martie, mitinguri și greve

 

Biroul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) s-a întrunit săptămâna trecută pentru a stabili un program de măsuri de protest și un calendar al acestora, dar o decizie finală va fi luată de Consiliul Național al federației, ne-a informat liderul Sindicatului Județean din Învățământ “Spiru Haret” Suceava, afiliat la FSLI, prof. Constantin Cernica.
“Am stabilit la nivelul biroului un program de luptă sindicală pe care îl vom discu-ta la ședința Consiliului Național din prima săptămână a lunii martie. E vorba de un program de mitinguri, greve, care vor începe chiar din luna martie, dar o să vedem ce facem mai departe. Nemulțumirile noastre sunt legate, în primul rând, de Legea salarizării unice, unde noi avem venituri mai mici ca ceilalți bugetari, de legislația învățământului, aflată la stadiul de proiect, pentru că nu am fost chemați să o dezbatem cu ministerul, și de Ordonanța 114 privind disponibilizările din învățământ. E vorba și de finanțarea în general a sistemului, care e necorespunzătoare. Vom discuta în cadrul Consiliului și abia după aceea vom trece efectiv la desfășurarea măsurilor stabilite”, ne-a declarat prof. Cernica.
Problemele sindicatelor din educație trenează încă de anul trecut, anul acesta acutizându-se după ce Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS) a decis reducerea cheltuielilor din învățământ prin concedierea a aproximativ 15.000 de cadre didactice. Atât FSLI, cât și Federația Educației Naționale au anunțat întâlniri pentru a stabili un calendar de proteste.
Principalele nemulțumiri se referă la reducerea de personal și la salariile din educație, precum și la faptul că ministerul “nu respectă contractele colective de muncă”, având în vedere că Ordonanța 1 din 2010 aproape “anulează dreptul salariaților de a-și negocia contracte colective”. Nu în ultimul rând, sindicatele sunt revoltate de “dispariția unor sporuri, de plafonarea tuturor sporurilor care sunt în afara salariului de bază la maximum 30% din fondul de salarii”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI