Despre detașament

Dacă n-ar fi ieșit Ponta din urne la congresul social-democraților, un imens cor de bocitoare ar fi deplâns soarta micuțului, ridicându-i în slăvi imensul potențial, inteligența, capacitatea de organizare, competența politică, obrăznicia pozitivă a vârstei etc. etc. Un imens dispreț ar fi copleșit încă o dată PSD, partid de „boșorogi” încăpățânați să se țină bine de putere, precum căpușele de pielea oii; partid de criptocomuniști pentru care noua lege privind pensionarea creează marea șansă de a nu ieși prea devreme la pensie…

 

Ei, și dacă a ieșit Ponta, ce? Va putea un mucos de tăuraș să conducă ditamai turma de bizoni, fără ca taurii cei bătrâni să-l oblige să meargă pe unde vor ei? Va fi el în stare să se debaraseze de cei care l-au susținut la Congres gândindu-se mai degrabă la binele lor decât la cel al partidului sau al puștiului astfel promovat? Va păstra el unitatea social-democrației acum când Cozmâncă amenință cu polarizarea stângii, iar democrat-liberalii – cu înghițirea valului de fugari din PSD (unii au renunțat la carnetul de partid încă de duminică, după ce Ponta a câștigat)? Așa-i românul, ori cum ai da-o, nu e cum ar fi vrut, cum ar fi sperat el.
Dar românul trebuie să recunoască faptul că mia aceea și jumătate de delegați nu a (mai) reacționat ca o masă de manevră. Că oricâte calcule și cărți s-au făcut din vreme, ele au fost răsturnate de oameni care n-au mai vrut să fie turmă de bizoni. Cred că astfel trebuie înțeles neînțelesul și aproape disperatul gest a lui Cristian Diaconescu de a reechilibra balanța în favoarea celui ce părea că e obligatoriu să rămână președintele partidului. Probabil că, dacă n-ar fi luat această hotărâre, diferența de voturi în favoarea Victor-iosului ar fi fost mult mai mare.
Este deci musai să recunoaștem că spectacolul a dovedit că un partid nu (mai) este un detașament, ci un club. Nu sunt toți gentlemani, dar nici bețivani ajunși, ca-n ’50, primari și activiști. Și nici soldați buni mânuitori de armă, dar bătuți în cap.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: