În timp ce ministerul se chinuie să reia producerea de vaccin

Dozele stau nefolosite cu zecile de mii

În timp ce Ministerul Sănătății se agită să găsească soluții pentru reluarea producției de vaccin la nivel național, întreruptă din cauză că producătorul trebuie să obțină reautorizarea, în județul nostru există vaccin Cantgrip la discreție, dar nu prea este solicitat de suceveni.

 

După ce Institutul Cantacuzino, producătorul vaccinului pandemic, al celui pentru gripa sezonieră etc. a anunțat că imunizările din cadrul programului național de vaccinare vor fi reluate după reautorizarea fabricației, scadentă în această perioadă, ministrul sănătății a solicitat conducerilor Agenției Naționale a Medicamentului (ANM) și institutului “soluții rapide pentru reluarea producției de vaccin la nivel național”.
În cadrul unor discuții cu reprezentanții celor două instituții, ministrul Cseke Attila le-a cerut “mai multă responsabilitate în gestionarea situației create”. Până luni, conducerea Institutului Național Cantacuzino este obligată să prezinte ministrului sănătății un plan de măsuri corective, agreat de ANM, care să conducă la obținerea autorizației de fabricație, respectiv reluarea producției de vaccinuri.
Ministrul a precizat că producerea vaccinurilor este “o problemă de strategie națională” și a cerut “mai mare seriozitate în tratarea acestui subiect”.
MSP a dat asigurări că, în prezent, există un stoc suficient de vaccin gripal pandemic pentru continuarea imunizărilor. Vaccin anti-AH1N1 există suficient și în județ, fie în depozitul Direcției de Sănătate Publică Suceava, fie din cel repartizat medicilor de familie sau unor instituții, fiindcă din cele 73.000 de doze trimise de minister, de la începutul campaniei de vaccinare și până la 14 februarie au fost folosite 38.016 doze.
Deși responsabilii din sănătate au anunțat un nou val de gripă nouă prin martie-aprilie, în ultima săptămână au fost doar 184 solicitări de vaccinare, cele mai multe din partea bolnavilor cronici.

Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI