Din acest an, pentru a răsplăti păstrătorii culturii tradiționale

Ministerul Culturii acordă titlul „Tezaure umane vii”

Direcția pentru Cultură și Culte Suceava a informat muzeele, persoanele care dețin colecții particulare din județ, interpreții de folclor autentic, rapsozii și meșterii populari că, începând din acest an, au șansa să fie răsplătiți pentru păstrarea și transmiterea culturii tradiționale, obținând titlul „Tezaure umane vii”, pe care-l acordă Ministerul Culturii și Cultelor.

 

“Programul Tezaure umane vii – păstrători și transmițători ai culturii tradiționale” reprezintă una dintre inițiativele UNESCO privind salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Scopul principal al programului este acela de a încuraja statele membre să adopte acele măsuri prin care păstrătorii, performerii și transmițătorii anumitor elemente de patrimoniu cultural imaterial să beneficieze de o recunoaștere și de o vizibilitate adecvate în rândul comunităților din care fac parte, al specialităților și al publicului larg. În același timp, programul urmărește identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării în domeniul pentru care se depune candidatura, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, contribuind astfel la asigurarea viabilității acestuia”, a precizat directorul DCC Suceava, Daniel Hrenciuc.
Titlul este viager, personal și netransmisibil și este acordat de Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial. Indiferent de numărul dosarelor de candidatură, anual se vor acorda maximum 5 titluri, care au caracter onorific. În cazul în care, în urma evaluării, niciun candidat nu îndeplinește condițiile de acordare a titlului, acesta nu se va acorda în anul respectiv. Persoana candidată la titlu trebuie să înde-plinească, simultan, calitățile de purtător, păstrător, creator de patrimoniu imaterial și performer capabil să transmită modele culturale tradiționale și să fie recunoscută atât de comunitatea de purtători, cât și de comunitatea științifică. La titlul de „Tezaur uman viu” nu pot candida persoane care au urmat o formă de învățământ vocațional.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: