Arhitectura bucovineană, „din ce în ce mai bruiată și pusă în pericol”

Zonele din preajma mănăstirilor au fost invadate cu foarte multe construcții

Consiliul Județean va organiza o dezbatere pe marginea respectării legislației în urbanism, a disciplinei în construcții și a arhitecturii locale.

 

Potrivit șefului administrației județene, Gheorghe Flutur, un astfel de demers este obligatoriu, „arhitectura specifică Bucovinei devenind din ce în ce mai bruiată și pusă în pericol”. Dl Flutur susține că trebuie luate măsuri mai ales în zona mănăstirilor din nordul Moldovei, în prejma acestora urmând a fi introduse restricții de construire.
„Este o discuție serioasă, pentru că zona de mănăstiri a fost invadată cu foarte multe construcții și trebuie să vedem ce restricții introducem și până la ce limită. Și să nu mai vorbim despre arhitectura noastră specifică, care devine din ce în ce mai bruiată și pusă în pericol”, relevă președintele Consiliului Județean. El reliefează, de asemenea, că trebuie urgentată și întocmirea noilor planuri urbanistice generale (PUG), majoritatea lor fiind, în prezent, expirate. „Suntem la epuizarea termenului de valabilitate de 10 ani a planurilor urbanistice generale și trebuie să întocmim de urgență documentația pentru următorul ciclu de 10 ani”, a pus în vedere Gheorghe Flutur. Respectivele documentații de urbanism au fost realizate în perioada 1997-2000 și cele mai multe au expirat. Șeful administrației județene reliefează că un PUG costă și până la 200.000 de lei (2 miliarde de lei vechi), mare parte dintre primării neavând resursele financiare necesare achitării acestora. În ultima parte a anului trecut, executivul județean a cerut de bugetul central bani pentru 80 de unități administrativ-teritoriale, iar fonduri s-au alocat doar pentru două dintre ele. La fel, din suma solicitată, de 2,4 milioane de lei noi, spre Suceava îndreptate au fost doar 60.000 de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: