Planul de școlarizare pentru anul școlar viitor, propus de IȘJ Suceava

Zeci de clase din învățământul primar vor dispărea

În anul școlar următor, învățământul primar din județ va avea mai puțin cu 55 de clase, iar cel gimnazial, cu 3 clase mai puțin, conform Planului de școlarizare pentru anul școlar următor, realizat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava. Potrivit purtătoarei de cuvânt a IȘJ, insp. Laura Hacman, această scădere se explică prin comasarea unor clase, care vor avea un număr mai mare de elevi, dar în conformitate cu maximumul admis de norme.

Modificări substanțiale apar în planul de școlarizare și la SAM-uri, având în vedere că, în anul școlar 2010-2011, nu vor mai exista clase a IX-a de arte și meserii. Astfel, s-a propus transformarea unităților școlare respective în școli cu clasele I-VIII, în locul lor funcționând 27 de unități primare. Excepție fac 5 SAM-uri: două se vor transforma în grupuri școlare, iar 3 rămân la fel, întrucât au încă clase de an de completare.

 

Conform noilor reglementări, SAM-urile trebuiau să se transforme în licee tehnologice, așa cum s-a întâmplat la Marginea. Șeful IȘJ, Petru Carcalete, a declarat ieri că există SAM-uri în județ care nu s-au putut transforma din cauză că au foarte puțini copii, “or, cu 2-3 copii, nu poți înființa o clasă”, a precizat el.

Unele licee nu vor avea elevi la anumite specializări

Inspectorul general a mai informat că există și licee care nu-și vor realiza planul de școlarizare, întrucât la anumite specializări nu vor exista opțiuni din partea elevilor sau vor fi foarte puține, conform sondajului efectuat de Centrul Județean de Asistență Psiho-pedagogică din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava.
”Având câțiva elevi, nu putem face o clasă. Apoi intervine și problema salarizării, există pericolul ca la respectivele clase profesorii să nu poată fi salarizați dacă sunt puțini copii. Dacă numărul mediu de copii la clasă e mic, bugetul de personal nu se poate ridica la cerințele de salarizare ale unui profesor, de aceea trebuie mers pe numărul maxim de elevi la clasă”, a explicat șeful IȘJ.

Peste 95% dintre preșcolari vor fi cuprinși în grădinițe

Prin noul plan de școlarizare, cuprinderea preșcolarilor la grădinițe va fi de 95,25%, față de 94,6% în anul școlar curent. Există 26460 de copii de 3-6 (7 ani) care vor putea merge în grădinițe.
Pentru anul școlar următor, la învățământul liceal, clasa a IX-a zi, s-au prevăzut 277 clase, cu un număr total de 8310 elevi, ținând cont de numărul elevilor de clasa a VIII-a din acest an școlar (8332).
În aprecierea numărului de locuri și specializări la filiera tehnologică a învățământului liceal, s-au avut în vedere prioritățile de dezvoltare economică pe domenii cuprinse în Planul Local de Acțiune pentru Învățământul Profesional și Tehnic (PLAI) pentru perioada 2010-2013, baza materială a unităților de învățământ, existența cadrelor didactice calificate în domeniile respective, contextul socio-economic al județului, zonele de restructurare-dezvoltare ale județului, numărul absolvenților de 8 clase, școli de arte și meserii și an de completare cu opțiuni pentru continuarea studiilor, și nu în ultimul rând încadrarea strictă în numărul de posturi aprobat Inspectoratului de către MECTS.
Dl Carcalete a mai precizat că nu au fost solicitate specializări noi pentru la anul, doar cea de restaurare-conservare de la Colegiul de Artă, care are – în sfârșit! – aprobarea ministerului; dar în funcție de numărul solicitărilor se va vedea dacă este viabilă.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI