În pofida tuturor… crizelor care au fost și vor mai veni

“Suntem în prima treime a celor 49 de universități publice din România”

Interviu cu rectorul Universității “Ștefan cel Mare” Suceava,
prof. univ. dr. ing. ADRIAN GRAUR

Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava își continuă trendul ascendent de la an la an, cam din toate punctele de vedere, la fiecare sesiune de admitere fiind “bătaie” pe locurile bugetate, la cele mai multe dintre facultăți. La Universitatea suceveană se construiește an de an, clădiri moderne și interioare reabilitate oferă acum studenților condiții pe care mulți din altă parte și le-ar dori. Lucrurile nu se vor opri aici, înțelegem, dar cum 2010 se anunță nu prea bun pentru toată lumea și universitatea de la Suceava se va confrunta cu un an dificil, în opinia rectorului Adrian Graur.

 

prof. univ. dr. ing. Adrian Graur

“Este în continuare o subfinanțare cronică”

– Ce așteptări aveți de la acest an?
– Părerea mea este că va fi foarte dificil, nu numai pentru că nu ni se alocă fondurile necesare. Este în continuare o subfinanțare cronică. Costul echivalent pe student a scăzut de la 3300 lei, în 2008, la vreo 2900, și probabil că scade și în acest an, în mod similar… Să vedem cum va veni bugetul, dar asta înseamnă că vor fi dificultăți la finanțarea activităților didactice.
– Iar în planul investițiilor?…
– În ce privește investițiile, noi mai avem încă în derulare parte de investiții în Campusul I, dar nu avem finanțarea necesară. De exemplu, pentru reabilitarea corpului istoric al Universității, corpul A, sistematizarea pe verticală a Campusului I. Asta înseamnă, la primul obiectiv, vreo 12 milioane de lei, la al doilea vreo 20 de milioane. Apoi, finalizarea Centrului de Învățământ de la Vatra Dornei, care mai înseamnă și acolo vreo 3 milioane de lei și ar trebui să-l terminăm până în aprilie-mai în acest an. Sunt deja 2 ani de când am început această investiție acolo. Mai este baza didactică de la Gălănești, avem și acolo rămâneri în urmă și nu avem finanțare deloc încă. Ca să nu vorbim de Campusul II – anul acesta ar trebui să lansăm Studiul de fezabilitate măcar, care înseamnă vreo 2 milioane de euro, iar în viitorul cât mai apropiat avem nevoie de încă 150 milioane lei pentru realizarea fizică a acestuia. Mai apar la toate acestea modificări în conformitate cu Legea unitară a salarizării…

“Reduceri de personal nu vor fi, dar suntem în dificultate cu acoperirea sarcinilor didactice”

– Vor fi reduceri de personal și anul acesta?
– Reduceri de personal nu vor fi, dar suntem în dificultate cu acoperirea sarcinilor didactice. Pentru anul academic 2009-2010, noi avem 768 poziții didactice, iar la 1 octombrie aveam ocupate 340 de poziții didactice… Evident că în majoritatea cazurilor preferăm să aducem oameni dintre absolvenții noștri cei mai buni pe pozițiile de preparator sau asistent. Or, dacă nu organizăm concurs, îi pierdem și pe aceștia, pentru că, evident, fiind și cei mai buni, sunt căutați oriunde în economia românească sau europeană. Vor pleca acolo și, până la urmă, noi nu reușim să atragem calitate în școală și toate se vor repercuta în timp.
– Sunt blocate posturile și în 2010?
– Posturile sunt blocate și anul acesta și nu știu ce va fi în 2011… Blocaj, în condițiile în care universitatea este finanțată din veniturile proprii, nu este bugetară. Iar în condițiile în care niște valori pot să le aduci la un moment dat, iar ulterior riști să pierzi oamenii respectivi, consecințele sunt destul de grave.

“La studii doctorale intrăm într-o criză…”

– Planul de școlarizare va suferi modificări în minus anul acesta?
– Din punct de vedere al cifrei de școlarizare?
– Da.
– Nu știm încă, încă n-au sosit cifrele de școlarizare pentru 2010. Oricum, anul trecut am avut 928 de locuri la învățământul de licență, 580 la studii masterale și 30 locuri la studii doctorale. Sperăm să fie menținută măcar aceeași cifră și în acest an, deși la studii doctorale intrăm într-o criză: cred că avem aproape de 30 conducători de doctorat în universitate și va fi foarte greu să împărțim cele 30 de locuri la cererile care vor exista pentru studii doctorale, la admitere, la diferitele domenii pe care le acoperim. Asta în condițiile în care și în 2008 și în 2009 Regiunea centrală a României a avut un loc bugetat la 250 locuitori, Regiunea de vest – un loc bugetat la 330 de locuitori, cea de sud la 365 de locuitori, iar Regiunea de est, din care facem și noi parte, doar la 500 de locuitori un loc bugetat. Disproporții care, după părerea mea, au consecințe în standardele pe care regiunea respectivă le poate atinge, în capacitatea de a asigura dezvoltare.
– Oricum, Universitatea Suceava ocupă un loc bun printre celelalte universități din țară, în urma unor clasamente…
– Da, la indicatorii de cercetare eram, după analiza activității din 2008, pe locul 15.
– Nu, mă gândesc la locul 4 într-un top al universităților din România, în urma rezultatelor studiului „University Ranking” realizat de compania germană Kienbaum Management Consultants, în colaborare cu revista Capital.
– Clasificarea nu este de natură să prezinte un interes deosebit din punctul meu de vedere.
– Dar în opinia dumneavoastră, cam pe unde vă aflați printre universitățile din România?
– Oricum, dacă luăm indicatorii de calitate, dacă luăm în calcul indicatorii de cercetare, suntem în prima treime a celor 49 de universități publice din România.
–Asta în pofida crizei financiare și a problemelor de tot felul…
În pofida tuturor.
A consemnat, MAGDA AXON

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: