Câmpulung Moldovenesc

Serbările zăpezii 2010, între tradiție și continuitate

În iarna anului 2010, tineretul nu doar există! El își face simțită prezența printr-o atitudine activă și dornică de manifestări social-distractive în aer liber de amploare și tradiție, cum este și ediția actuală a Serbărilor Zăpezii de la Câmpulung Moldovenesc. Cadru mai prielnic, de sezon, pentru mobilizarea organizată, dar și spontană a copiilor nu poate fi decât vacanța lor de iarnă, trăită ca o provocare socializantă.
Toți educatorii sunt de acord în privința definirii jocului ca un mijloc ideal al educației.

 

Problematica extinsă prin prisma educației continue, permanente, în contextul activităților motrice de timp liber, întărește eficiența jocurilor ca formă de odihnă activă. Iarna, cu jocurile sale specifice, aduce un minunat mijloc de călire a organismului: zăpada – resursă naturală a terapiei și emulației. Expunerea controlată, prin acțiuni ce au ca ingredient zăpada, eficientizează mijloacele de revigorare și îmbunătățire a funcțiilor vitale. Călirea organismului duce astfel la fortificarea sistemului imunitar.
Aceste premise – tineretul și zăpada – au stat tot timpul la baza aplicabilității proiectului „Program Extrașcolar Național de Vacanță SERBĂRILE ZĂPEZII, Ediția a III-a, 2010”. Originalitatea programului promotor de loisir al vacanței de iarnă este justificată și de modul în care se pliază autonom pe evenimentul de tradiție câmpulungean. Profesionalismul managementului organizațional al activităților extrașcolare evidențiază și valorifică rolul echipei de proiect al cadrelor didactice voluntare. Doar oamenii școlii pot oferi calitatea maximă în conturarea aspectului socializant, cu indice ridicat de participare publică. Marketingul comun cu partenerul organizator – Primăria și Consiliul Local – facilitează îndeplinirea obiectivelor comune și de dezvoltare ascendentă a proiectului inițial. Se poate spune că asul din mânecă al autorității locale, în al treilea an consecutiv, îl reprezintă strategia de parteneriat abordată cu factorul civil – O.N.G. și instituțional – al școlii.
Cu un suport de conținut bazat exclusiv pe activitățile motrice de timp liber desfășurate în spiritul sportului pentru toți, șase parteneri și-au unit forțele, sfidând austeritatea social-economică, pentru a asigura continuitatea unui brand național, nu doar local, care aparține întregii societăți prin prisma educării permanente a tineretului. Partenerii co-organizatori sunt: inițiatorul programului – Asociația Sportivă Școlară „Rarău” Suceava, TuȘiRomânia, Centrul de Informare „Europa” Câmpulung Moldovenesc, Direcția pentru Sport a Județului Suceava, Asociația Județeană „Sportul pentru toți” Suceava, primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc.
Pe parcursul celor trei zile de manifestări, pârtia „Runc” a fost gazda a peste 500 de turiști și localnici, din care mai mult de jumătate – copii. Delegațiile organizate și monitorizate au reprezentat instituțiile de învățământ: promotoarea programului Școala cu Clasele I-VIII Nr. 3 Suceava (profesori delegați, Loredana Coca și Iulian Darabă), Școlile „Bogdan Vodă” (delegați, prof. Nicoleta Dumitrescu și instit. Silvia Culeșcă) și „George Voevidca” din Câmpulung Moldovenesc (profesori, Cătălin Gînscă și Gabriela Drumuș), Clubul Copiilor (prof. Caterina Moldovanu) și Casa de Cultură din Fălticeni (prof. Vasile Pop), toate însumând un număr de 167 de elevi participanți.
Tonul deschiderii festive l-a dat redutabila echipă de la TuȘiRomânia, „maestrul de ceremonie” fiind managerul Ionuț Bejinariu, care, alături de dj-ul „gazdă” – Gabriel Gînscă, i-a capacitat pe cei prezenți spre o atmosferă de sărbătoare și bună dispoziție. Odată cu lăsarea întunericului, pârtia a prins viață, luminată fiind de mulțimea purtătorilor de făclii ce au dat onorul, „aprinzând-o” și anunțând coborârea schiorilor cu originalul banner ecologic marcat de stindardul național. Liceanul Andrei Troașe i-a încântat pe copii cu măiestria sa în manevrarea ATV-ului, model top, singurul voluntar prezent la deschiderea oficială.
Prima seară a continuat cu un party show presărat cu surprize și discoteca în aer liber. Micuții elevi de la Școala „Bogdan Vodă” din localitate, componenți ai trupei de dans A.I.A.N., și-au urmat liderul – Alin Cuciureanu și, însoțiți de părinți, au urcat pe pârtie dorind din tot sufletul să presteze artistic în cinstea evenimentului, chiar și pe zăpadă. Publicul generos i-a răsplătit cu aplauze și simpatie.
Singura tristețe a organizatorilor a fost imposibilitatea amenajării unei scene pe care să se prezente momente artistice ale multor trupe și formații (din țară și locale), ce au solicitat să fie prezente la manifestări în mod voluntar, pe cheltuiala lor. Aceste oferte măgulesc și dovedesc că zona câmpulungeană este iubită și preferată de multe tinere talente.
Ziua de sâmbătă a debutat în forță cu întrecerile de săniuțe, schi, snowboard, parcursuri aplicative, cursa prin tunel, variante distractive ale trasului frânghiei voinicilor și alergării în saci, jocuri de viteză și îndemânare, toate desfășurate pe fondul unui haz general și de bună dispoziție al participanților. Surpriza și simpatia generală s-au răsfrânt asupra celor mai mici participanți, elevi în clasa întâi: Renato Pomparău (Școala Gen. Nr. 3 Suceava) care a scos cel mai bun timp la schi, a jucat fotbal în clăpari, dorind peste tot să concureze cu cei mari, dar și Iustin Oblesniuc ( Școala „Bogdan Vodă” C-lung Mold.) care, cu o inimoasă participare și viteză de reacție, s-a antrenat în toate jocurile desfășurate.
Spre seară, carnavalul n-a avut prezența măștilor într-un număr mulțumitor preconizat de organizatori, dar concursul de Miss Crăiasa Zăpezii s-a desfășurat ca la carte, antrenând publicul prezent. Formația DeepSistem a pregătit atmosfera incendiară ce a culminat cu aprinderea grandiosului foc de tabără de către edilul câmpulungean, primarul Gabriel Constantin Șerban. Distracția a continuat în noapte cu hore bucovinene, muzică și dans pe gustul tuturor celor prezenți, la pupitrul tehnic stând dj Marun de la TuȘiRomânia.
A treia zi, de duminică, întrecerile sportive de fotbal și baschet cu adevărat desfășurate în clăpari, s-a încheiat cu o frumoasă premiere a copiilor concurenți.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: