În sfârșit, după ce ministerul se codea să le interzică

Ierburile cu efect halucinogen au pus pe jar autoritățile din sănătate

După ce, la începutul săptămânii trecute, Ministerul Sănătății își declinase competența în legătură cu interzicerea consumului de ierburi cu efect halucinogen, în această săptămână a revenit, solicitând Direcției de Sănătate Publică informații despre cazurile de tineri care au ajuns în spitale fiindcă au folosit astfel de plante. Aceasta întrucât acum ministerul vrea să susțină susținerea un proiect de lege referitor la interzicerea consumului unor astfel de plante considerate fără risc, dar care au provocat unor tineri probleme serioase.

 

medicul Alexandru Lăzăreanu

Schimbarea de optică a ministerului a apărut după ce premierul Emil Boc i-a cerut, vineri, ministrului sănătății, să prezinte proiectul de act normativ care interzice „plantele etnobotanice”, indiferent daca măsura are sau nu avizul Comisiei Europene.
În ultima vreme, tot mai mulți tineri ajung la urgențe ca urmare a consumului acestor plante, într-o formă sau alta, fie în stare pură fie combinate.
Ultimele cazuri au apărut la Iași, 6 pacienți fiind internați la Spitalul de Urgentă, sâmbătă noaptea, din cauza intoxicării cu „produse etnobotanice”. Doi dintre pacienți sunt studenți care au mărturisit personalului medical că au fumat într-un club țigări din „produse etnobotanice”.

Efectele drogurilor legale: modificări de comportament, agresivitate, agitație psiho-motorie

Datele DSP arată că 7 tineri au ajuns în 2009 la Spitalul Județean de Urgență, 6 la Unitatea Primire Urgențe, unul internat în Secția Medicală, iar 4 au ajuns la Spitalul Câmpulung. Potrivit medicilor suceveni, consumul acestor plante este periculos, deoarece provoacă modificări de comportament, agresivitate, agitație psiho-motorie, scăderea randamentului școlar, dificultăți de adaptare socio-familială.
În aceste condiții, șeful Direcției de Sănătate Publică, dr. Alexandru Lăzăreanu, spune că trebuie interzis consumul unor astfel de plante. El a precizat că, deocamdată, din cauza unui vid legislativ, nicio instituție din subordinea statului nu are competența legală să verifice magazinele care vând „plante etonobotanice”, având un cod CAEN care nu corespunde specificului activității lor.
“Aceste magazine, așa-zise de

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: