Contestația repartizării fondurilor de la bugetul de stat blochează investițiile sucevene

Primarul Ion Lungu spune că, în ciuda faptului că există deschidere, din această cauză nu pot fi parafate contractele de finanțare a 5 proiecte cu susținere europeană

Municipalitatea suceveană nu va avea buget la timp. Cauza o reprezintă anunțata atacare, de către aleșii județeni PSD, la instanța de Contencios administrativ, a hotărârii Consiliului Județean prin care au fost repartizate fondurile pentru echilibrarea bugetelor locale.

 

Primăria Suceava

La fel, consilierii PNL au cerut zilele trecute prefectului Sorin Arcadie Popescu să nu-și dea viza de legalitate asupra actului normativ privind redistribuirea fondurilor defalcate din taxa pe valoarea adăugată (TVA) și impozitul pe venit.
Șeful administrației sucevene, Ion Lungu, a declarat că, până ieri, de la Consiliul Județean nu primise nicio adresă referitoare la disponibilizarea sumelor cuvenite municipiului, fapt care pune sub semnul întrebării organizarea ședinței de vineri a deliberativului, în care ar urma să se aprobe bugetul local. „Bugetul local ar trebui aprobat vineri, dar aceasta în măsura în care sunt comunicate sumele aprobate de Consiliul Județean. Acestea încă nu au venit, deoarece, am înțeles, există contestări la modul de repartizarea a banilor”, subliniază edilul-șef.
Dl Lungu spune că această tergiversare se răsfrânge negativ asupra proiectelor cu finanțare locală care trebuie demarate în acest an, dar și a celor din Planul Integrat de Dezvoltară Urbană (PIDU) cu susținere financiară europeană, obținută grație declarării Sucevei drept pol de dezvoltare urbană. Primarul Sucevei spune că, din cauză că Guvernul Boc suspendat nu putea semna documentele necesare, acestea au fost ținute în loc 3 luni la finele anului trecut, iar acum încă aproape două luni din 2010, pe motiv că nu este în vigoare bugetul local. Șeful municipalității relevă că a avut discuții cu conducerea Agenției Regionale de Dezvoltare Nord-Est, precum și cu ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, și că, în ciuda faptului că există deschidere, ca urmare impedimentului amintit, contractele de finanțare nu pot fi încă parafate.
Valoarea totală a fondurilor pe care la va accesa municipiul Suceava în calitate de pol de dezvoltare urbană, prin POR 2007-2013, Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor”, este de 23,4 milioane de euro. Municipalitatea a organizat deja licitațiile pentru întocmirea celor 5 proiecte care privesc, printre altele, reabilitarea mai multor străzi din municipiu, modernizarea pasajului CFR Burdujeni, realizarea de parcări subterane, modernizarea de parcuri; precum și înființarea unui sistem de supraveghere cu camere video a zonelor cu potențial infracțional.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: