Potrivit obiectului de activitate declarat la Registrul Comerțului

Magazinele de „droguri legale” vând flori și semințe

„Din cauza unei vid legislativ, nicio instituție din subordinea statului nu are competența legală să verifice magazinele care vând plante etnobotanice”, ne-a declarat Alexandru Lăzăreanu, șeful Direcției de Sănătate Publică Suceava

Cu excepția Gărzii Financiare (GF) sau a Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) din Suceava, nicio altă instituție a statului nu are competența legală să verifice activitatea desfășurată de firmele care vând așa-zisele „plante etnobotanice”. Aspectul l-au constat ieri atât inspectorii Direcției de Sănătate Publică
(DSP) Suceava, cât și cei ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). De ce? Pentru că, potrivit obiectului de activitate înregistrat la Registrul Comerțului, aceste firme nu vând alimente sau furaje, ci… flori și semințe.

 

„Am vrut să vedem dacă magazinele care vând „plante etnobotanice” intră în competența noastră, pentru că pe ambalajul ierburilor comercializate scrie că nu sunt de uz uman. Ne-am gândit că „ierburile legale” ar intra la categoria furaje. În urma verificărilor am constatat că, potrivit Registrului Comerțului, aceste magazine vând flori și semințe pentru aromaterapie”, ne-a declarat dr. Petrea Dulgheru, șeful DSVSA Suceava, explicând că semințele și florile nu intră nici la categoria alimente, și nici la categoria furaje.
Nici inspectorii DSP Suceava nu au baza legală pentru a verifica, spre exemplu, gradul de toxicitate a „drogurilor legale”. „Din cauza unei vid legislativ, nicio instituție din subordinea statului nu are competența legală să verifice magazinele care vând plante etnobotanice. Au un cod CAEN care nu corespunde specificului activității lor. Nu mi se pare corect ca nicio instituție a statului să nu răspundă de activitatea acestor magazine”, ne-a declarat Alexandru Lăzăreanu. Șeful DSP este de părere că soluția în acest caz ar trebui să vină de la guvern, care, printr-un ordin, să interzică comerțul cu „ierburi legale”.

Garda Financiară, singura instituție care a putut să închidă magazine de „ierburi legale”

Singura instituție care a reușit, anul trecut, să închidă o parte dintre magazinele de „plante etnobotanice” din municipiul Suceava este Garda Financiară. În urma unor verificări, comisarii structurii de stat au constatat atunci că o parte dintre administratorii acestor firme nu au „documente de proveniență a mărfurilor comercializate”.
Zilele trecute, comisarii financiari au controlat din nou cele 5 magazine din județul Suceava care comercializează droguri legale, constatând că acestea nu au case de marcat. „Își vor cumpăra case de marcat într-un timp foarte scurt. Gândiți-vă că un singur pliculeț cu droguri costă minim 50 de lei. Este o afacere foarte rentabilă”, este de părere Petrea Dulgheru, șeful DSVSA Suceava.

„Numai necunoscătorii și săracii aruncă banii pe ierburi legale”

…Așa ne-a spus A. S., un tânăr în vârstă de 24 de ani din Suceava, consumator „ocazional” de marijuana. A.S. ne-a mărturisit că a „gustat” așa-zisele „plante etnobotanice”, din curiozitate, și a încercat să ne prezinte comparativ efectele provocate de consumul de marijuana și „sarea de baie”. „Evident că băieții vând drogurile legale la prețuri de nimic. Adică între 50 și 190 de lei. Eu le-am încercat din curiozitate și nimic mai mult. Mi-a părut rău, pentru că mi-a fost tare rău.
Există o diferență între senzațiile provocate de marijuana și cele provocate de ierburile legale. În primul rând, marijuana te amețește, îți provoacă o stare de bine într-un sens creativ. Te invadează idei creative. Marijuana îți provoacă dureri de cap doar atunci când o consumi într-un mod excesiv sau în combinație cu alcool. Ierburile legale însă te amețesc, starea de bine este dată o bună dispoziție, care durează, să spunem…, o oră, timp în care râzi cât te țin plămânii. Partea proastă este că după ce trece senzația de bine, începe panica. Respiri mai greu, ți se face teamă, ai impresia că se întâmplă ceva rău. După ce trece și etapa acesta, te simți de parcă te-a călcat cel puțin un tractor. Te doare îngrozitor capul”, susține A.S.
Tânărul consumator este de părere că cei care a ajung la spital după ce consumă „ierburi legale” nu reușesc „să depășească starea de panică. Efectiv nu o pot controla și cer ajutor” sau consumă drogurile Așadar, adică, consumă două droguri legale și ajung la spital”, ne-a spus A.S.
Precizăm că nu am reținut opinia sa în scopul de a face o pledoarie pro marijuana sau alte droguri ilegale!
***
Produse celebre, comercializate în magazinele de plante „etno-botanice”:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI