Suceava

Rău-platnicii la utilități sfidează asociațiile de proprietari și furnizorii de servicii

Hotărârile date de instanță cu titluri executorii nu ajută la nimic, executorii judecătorești făcându-și treaba doar atunci când câștigurile care le revin sunt consistente > Termica și ACET nu se implică în recuperarea contravalorii facturilor, iar șefii de la asociații sunt puși pe fugă de către datornicii recalcitranți

 

Administrația locală suceveană va face demersuri pe lângă parlamentarii din județ în vederea promovării de inițiative legislative care să vină în sprijinul executării datornicilor la serviciile de utilități comunale. Demersul survine luării de poziție a conducerilor asociațiilor de proprietari din municipiul Suceava, care s-au plâns municipalității că datoriile de la rău-platnici nu pot fi recuperate nici măcar în urma acționării acestora în instanță și obținerii de hotărâri cu titlu executoriu.
Președintele Asociației de proprietari 23+27 din cartierul Obcini, Nicolae Mătăsaru, spune că are în evidență proprietari cu debite care ajung și până la 18.000 de lei și că nimeni ne face nimic pentru executarea lor, mai ales că nu este vorba „nici despre pensionari, nici despre necăjiți, ci despre oameni cu posibilități financiare care sfidează pe toată lumea”. Dl Mătăsaru reproșează, în special, societății Termica, faptul că nu se implică în recuperarea restanțelor pe care consumatorii le au la energia termică furnizată. Aceasta în ciuda faptului că legea prevede că serviciul de intermediere din partea asociațiilor de proprietari constă în repartizarea facturilor către proprietari pe listele de plată lunare.
„Am făcut câte o adresă și câte o listă nominală cu datornicii mari și le-am trimis la Termica și ACET. Răspunsul a fost următorul: ne-au trimis în copie Legea nr. 230/2007 cu recomandarea să îi dăm în judecată pe rău-platnici sau să le spunem noi când aceștia din urmă sunt acasă. Am ajuns să avem datorii de 9,4 miliarde de lei vechi doar la Termica, dintre care 4 miliarde de lei vechi sunt penalități”, relevă președintele Asociației de proprietari 23+27. Nicolae Mătăsaru solicită ca furnizorii de utilități să acționeze împreună cu asociațiile la recuperarea banilor de la debitori, menționând că de unul singur nu o poate face, întrucât a primit chiar și amenințări de la unii dintre datornicii recalcitranți.
Viceprimarul Lucian Harșovschi recunoaște că prevederile legale în domeniu nu sunt pe măsura problemelor ivite, reliefând că executorii judecătorești preferă să acționeze doar atunci când câștigurile care le revin sunt consistente.
„Avem un vid legislativ cu acești rău-platnici. Există, într-adevăr, cazuri sociale, oamenii neavând bani, dar și situații în care se dă dovadă de rea-credință, proprietarii nevoind să plătească. Noi nu facem altceva decât să recomandăm acționarea acestora în instanță, iar, în urma obținerii unei hotărâri, executorul judecătoresc să obțină respectivii bani. Din păcate, executorii nu prea se implică, întrucât lor nu le revin sume prea mari. Încercăm să propunem parlamentarilor de Suceava să susțină inițiative legislative, astfel încât asemenea probleme să nu mai existe”, a spus dl Harșovschi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: