Dreptul la supraviețuire

Mihai Petrovici, un bărbat de 59 de ani din comuna Grănicești supraviețuiește în condiții greu de imaginat.
În 1965, în urma unui accident, piciorul stâng i-a fost amputat din șold și poate s-ar fi descurcat cumva și în această situație, dar cangrena i-a atacat și piciorul drept. Până în anul 2004, bărbatul a fost pensionar de boală cu gradul II de handicap definitiv, retras însă în acel an de statul român (de ce, nu s-a dumirit nici azi), așa că omul a trebuit de atunci să se prezinte în fiecare an la comisia de evaluare a persoanelor cu handicap din Cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecție a Copilului Suceava.

 

Comisia “oarbă”

În toamna anului trecut, chirurgii suceveni au fost obligați să-i taie lui Mihai Petrovici și laba singurului picior întreg, prinsă între timp de cangrenă umedă. Mai mult, el suferă de atunci și de diabet zaharat, fiind dependent de insulină, astfel că doar Dumnezeu știe dacă restul membrului inferior drept va putea fi salvat pe viitor. Oricine își poate da seama însă că, după ultima intervenție, acest om nu se va mai putea ajuta singur niciodată, fiind obligat pentru cât timp mai are de trăit să stea imobilizat la pat sau, în cel mai fericit caz, să se deplaseze cu un cărucior pentru invalizi. Oricine, în afară de membrii comisiei de evaluare care au “evaluat” și deliberat, anul trecut, în cazul bietului om, le-gați la ochi. Pe ce considerente sau din ce rațiuni comisia l-a lăsat pe Mihai Petrovici în voia sorții, nu se știe.

Gradul II, fără drept de însoțitor – o decizie anapoda, pentru un invalid fără ambele picioare

Cu piciorul stâng tăiat din șold și cu laba celui drept abia amputată, Mihai Petrovici a ieșit din spital în data de 19 octombrie 2009. În decembrie, invalidul s-a prezentat, cum cere legea, la comisia anuală, sigur fiind că noua lui situație îi va aduce gradul I de handicap cu drept de însoțitor.
“Prezentându-mă în decembrie 2009 la comisie, medicul care m-a văzut a spus că voi avea nevoie de acum de însoțitor și de un cărucior mobil. Ca să mă vadă, el a trebuit să vină până la mașina cu care am fost transportat la Suceava, pentru că eu nu aveam cum veni la el. După evaluare, medicul m-a asigurat că în trei săptămâni voi primi rezultatul la domiciliu. Și l-am primit într-adevăr. Fusesem din nou încadrat la gradul II de handicap, fără drept de însoțitor, grad revizuibil din nou peste un an”, a povestit Mihai Petrovici situația lui.
E ca și cum comisia ar vrea să vadă la anul dacă nu cumva lui Mihai Petrovici i-a crescut la loc vreun picior, peste alți doi poate, iar până în 2015 dacă n-ar putea cumva alerga suta de metri în 10 secunde la Olimpiadă.

“Cu o pensie de mizerie de 234 de lei nu pot supraviețui”

Fără însoțitor plătit, Mihai Petrovici este condamnat. Din veniturile pe care le are, de numai 234 de lei, abia își asigură ceva hrană și puțina medicație, dar nu mai are de unde plăti o femeie care să aibă, măcar din când în când, grijă de el. Nici vorbă să mai îndrăznească la un ajutor zilnic, așa cum ar avea, de fapt, nevoie, să-l care la WC, să-l spele, să-i facă mâncare etc. Casa cade pe el, soba încăperii în care zace s-a stricat, mizeria îl înconjoară fără să poată face nimic.
O persoană a mai văzut de el până acum, dar nu poate conta pe loialitatea ei la nesfârșit fără să o poată recompensa. ”Situația în care mă aflu este jalnică. Sunt disperat de tot ceea ce mi se întâmplă. Cu o pensie de mizerie de 234 de lei nu pot supraviețui, având în vedere că trebuie să îmi procur și medicamente. Față de situația mea, am făcut contestație la Handicapați la București și mi s-a spus că voi primi răspuns peste 6 luni. Asta ar fi încă o mare bătaie de joc”, a încheiat bărbatul invalid din Grănicești.

“Crai nou” i-a obținut lui Mihai Petrovici cărucior și o nouă prezentare la comisie, pentru schimbarea încadrării

Mihai Petrovici, bărbat invalid fără ambele picioare, nu va mai aștepta 6 luni răspuns de la București, chiar dacă dosarul său a plecat deja spre Capitală pentru a fi verificată temeinicia reclamației referitoare la încadrarea în gradul de handicap.
Datorită intervenției ziarului “Crai nou”, reprezentanții Direcției de Asistență Socială și Protecție a Copilului Suceava au reanalizat situația lui Mihai Petrovici și s-au arătat dispuși să o rezolve.
“S-a comis o greșeală. Vom ruga să ni se trimită înapoi dosarul omului care va intra în următoarea comisie de evaluare pentru schimbarea încadrării”, a declarat Mihaela Nacu, șeful Biroului Comisii de Specialitate.
Până atunci, prin bunăvoința lui Ionel Ivan, șefului Complexului terapeutic pentru copii cu handicap “Blijdorp – O nouă viață”, Mihai Petrovici va avea un cărucior pentru a se putea deplasa în casă, prin curte, dar și în fața comisiei care, de data aceasta, o să-i stabilească legal, corect și cu bun-simț gradul de handicap.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: