Premiul ARIEL pentru ,,Memoria” – Revista Anului 2009

 

Fondată de Banu Rădulescu și condusă de distinsa scriitoare Micaela Ghițescu, ,,Memoria, revista gândirii arestate” – prezentă în paginile noastre de Literatură și Artă, cu prilejul colaborărilor semnate de poetul Dumitru Oniga, al anunțării unor numere interesante (când însă sunt altfel?), dar și al indignării provocate de întreruperea subvenționării tipăririi sale – a fost răsplătită cu prețiosul și mult râvnitul ARIEL, premiul Asociației Revistelor, Imprimeriilor și Editurilor Literare ca Revista Anului 2009. Cel pentru Cartea Anului 2009 a fost primit ex aequo de Marta Petreu și Mircea Mihăieș. Decer-narea Premiilor ARIEL a avut loc la Sala Oglinzilor de la Uniunea Scriitorilor, iar din juriu au făcut parte Nicolae Manolescu, Dan Cristea și Gabriel Chifu.
Numărul dublu, 68-69, care a încununat șirul aparițiilor ,,Memoriei” pe 2009 după întreruperea subvenționării tipăririi sale prin ,,decizia mioapă” (Nicolae Manolescu) a două comisii, s-a bucurat de sprijinul financiar al dlui prof. dr. Corneliu Constantinescu, fost deținut politic, stabilit în Elveția. Cum tot ce nu te omoară te călește, numărul acesta este de o deosebită calitate. Ilustrația sa este realizată cu reproduceri din opera sculptoriței româno-italiene Daniela Nenciulescu, iar sumarul cuprinde, între altele, in memoriam Sergiu Grossu, ,,un fiu al Basarabiei, din stirpea acelor mari patrioți care, în 1918, au votat în Sfatul Țării alipirea acesteia la Patria-mamă”, împreună cu un ultim articol al său încredințat Redacției -– ,,Comunismul și lupta sa contra religiei”, portretul lui ,,Dragoș Protopopescu. Marele profesor cu un destin tragic” zugrăvit de Zoe Dumitrescu-Bușulenga, articolul lui Ion Mihai Pacepa – ,,E timpul ca România să rupă tăcerea”, cel al lui Tudor Iorga despre ,,O mare conștiință a secolului XX – Andrei Saharov”, ,,Gorbaciov și căderea comunismului în blocul sovietic” – interviu cu disidentul rus Pavel Stroilov, bazat pe documente secrete din arhiva Fundației Gorbaciov, un documentar, ,,Genocidul ca filosofie de stat” și câțiva dintre promotorii ei (Robert Mugabe, Francisco Franco, Suharto, Papa Doc, Idi Amin Dada, Kim Ir Sen, Mai Zedong, Pol Pot, Stalin, Hitler), ,,Memorialul scriitorilor încarcerați sub regimul comunist” de Ion Lazu ș.a.
Considerată, cu atâta îndreptățire, unică în peisajul revistelor noastre literare, ,,Memoria”, cu o existență într-un fel discretă, ca și a intelectualilor care au supraviețuit detenției comuniste, ca și a realizatorilor ei, are parte astăzi prin ARIEL de o recunoaștere care îi pune în lumină calitățile. De la primul număr și până la acesta, numeroase, deosebite.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: