Promovarea folclorului autentic:

Un „vis frumos” printre problemele tranziției

– Interviu cu maestrul George Sîrbu, părintele Ansamblului “Balada Bucovinei” și al fundației care-i poartă numele –

Numele maestrului George Sîrbu este strâns legat, de zeci de ani, de promovarea folclorului bucovinean și a valorilor autentice, iar de 18 ani încoace de Ansamblul de copii și tineret “Balada Bucovinei”. Ansamblul numără în prezent 60 de membri, dar în timpul care a trecut de la înființare, peste 800 au venit, s-au format și apoi și-au luat zborul, adulți devenind. Pentru a putea susține în primul rând financiar acest ansamblu, de câțiva ani s-a înființat și Fundația “George Sîrbu”, pe care maestrul o conduce, sprijinindu-se însă puternic pe aportul fiicei sale, Oana, interpretă și iubitoare de folclor.

 

maestrul George Sîrbu

Suntem de acord că nu e ușor să faci cultură în aceste vremuri, de aceea sunt de remarcat eforturile pe care maestrul le face pentru a ține în primele rânduri atât pe iubitorii de folclor, cât și pe interpreții lui. Dacă pentru fundație și ansamblu, din punct de vedere financiar, anul 2009 a fost “ca înainte”, adică “nu prea am avut”, nu se știe ce va fi anul acesta.

– După mai bine de 18 ani de existență a ansamblului, la ce vă gândiți acum?
– Rememorez periplul Ansamblului “Balada Bucovinei” prin diferite locații din municipiu, dragostea și grija ÎPS Pimen pentru copii și tradițiile noastre, dar și indiferența celor din jur. Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților ne-a sprijinit cu toată disponibilitatea, apoi, în anul 2003 am reușit, cu ajutorul Domnului, să ne sprijinim cu fundația noastră. A fost un vis frumos, la început, dar apoi am simțit problemele tranziției noastre social-economice, parcă interminabile. Ultimii 4 ani au mai salvat din limitele și încrâncenarea existente în jurul nostru. Mâna caldă a primarului Ion Lungu s-a alăturat căldurii sufletești a Înaltului Pimen.
– Cum a fost 2009 pentru Fundație și Ansamblu?
– Anul pe care l-am parcurs a fost generos în activități de pregătire, dar și în evenimente cultural-artistice, care au fost multe și deosebite, datorate și spiritului etnic bogat al președintelui Gheorghe Flutur. Fundația a elaborat și condus, în paralel, activități specifice de promovare și organizare a Ansamblului “Balada Bucovinei”. După sărbătorile de Crăciun și Anul nou, am proiectat pregătirea pentru genul de folclor – vocal, instrumental și dans, timp de o lună, ca să pregătim stagiunea Pascală.
Anul 2009 a debutat cu foarte multe proiecte, iar “Paștele în Bucovina” ne-a solicitat o pregătire deosebită, organizare și administrare pentru asigurarea unei desfășurări pe măsura tradiției noastre. Spectacolul extraordinar “Hristos a Înviat” l-am prezentat în deschidere la Suceava, apoi la Ciocănești și Gura Humorului. Ne bucurăm și avem satisfacția că am contribuit, cu efort și artă, la susținerea Zilelor Sucevei, la promovarea culturii tradiționale din Bucovina.
– Ați participat și la “Crăciun în Bucovina”…
– Da, stagiunea de toamnă și cea de Crăciun, încheierea anului calendaristic au fost foarte importante în plan artistic prin calitatea spectacolelor oferite de noi. În cadrul Sărbătorii “Crăciun în Bucovina”, Fundația a inițiat și, cu sprijinul Consiliului Județean, a organizat Festivalul etniilor din Bucovina “La ieslea lui Hristos”, la care a participat și Ansamblul “Balada Bucovinei”. De asemenea, am filmat pentru o televiziune locală “Crăciun în ograda creștinului”, tot cu ansamblul nostru.
– Din câte mi-amintesc, ați participat în vară și la Tezaur Folcloric, emisiune consacrată pe plan național.
– Am insistat și am avut o mare satisfacție în luna iunie, când am pregătit și susținut la Suceava emisiunea de suflet “Tezaur folcloric”, cu personalitatea numărul unu a Televiziunii române, Mărioara Murărescu. În cadrul acestei sărbători, Fundația culturală “George Sârbu”, eu personal și familia “Balada Bucovinei” și-au exprimat bucuria și prețuirea pentru omul și artistul Mărioara Murărescu, acordându-i, în sala de repetiții, într-o atmosferă de mare emoție și pentru noi, dar și pentru ea o diplomă de cinstire și prețuire pe care au citit-o copiii în cor, la care am adăugat frumoase și multe flori de câmp. Tot anul trecut, în afară de marile evenimente culturale, am prezentat spectacole de folclor pentru turiști, la mănăstiri.
– Să nu uităm manifestările dedicate împlinirii a 55 de ani de activitate a Ansamblului “Ciprian Porumbescu”, în care de asemenea v-ați implicat.
– Cu acest prilej, Fundația a actualizat 12 albume – CD-uri – într-un set, scoase de Ansamblu în anii ’70, valori reprezentative de folclor muzical-coregrafic din Bucovina. Aceste CD-uri au fost așezate în 30 de seturi și donate Consiliului Județean Suceava, Centrului Creației Tradiționale, Ansamblului “Ciprian Porumbescu”, Bibliotecii Bucovinei “I. G. Sbiera”. Noi am sărbătorit Ansamblul și cu acel prilej am omagiat și personalitățile de la nivel național, care au avut o contribuție în promovarea valorilor tradiționale din Bucovina, și nu numai, dar și pe cele din cadrul ansamblului, oferindu-le distincții de merit: Eugenia Florea, redactor la Radiodifuziunea română, Mărioara Murărescu, realizator TVR, Ion Prelipceanu, artist instrumentist și dirijor, artiștii instrumentiști Ion Uță, Alexandru Havriliuc, Constantin Mândrișteanu, Costel Burcea, Nicolae Pășnicuț. De asemenea am oferit distincții post-mortem dirijorilor și compozitorilor Ștefan Pintilie, Grigore Macovei, Dragoș Lucan, dirijorului și aranjorului Dumitru Buta, maestrului coregraf Ioan Săuchea, poliinstrumentistului Silvestru Lungoci, artistului instrumentist Alexandru Bidirel, concert-maestrului Martin Seckely și artistului instrumentist Constantin Sîrbu.
– Știu că recompensați și tinerele talente, mă refer la copii…
– Este al doilea an când acordăm premiile Fundației Culturale “George Sârbu” pentru 3 copii din județul Suceava. Acestea sunt simbolice din punct de vedere financiar, dar am vrut să arătăm că prețuim calitatea artei interpretative, autenticitatea interpretării și sperăm că acestea le vor însoți copiilor urcușul în domeniul artei bucovinene. Anul acesta evidențiem alți trei copii care vor însemna ceva în viitor: Eusebiu Gafița, Alexandru Cozaciuc și Andreea Chisăliță. Pentru că participă cu suflet și grijă și ne ajută, Fundația își manifestă, tot simbolic, considerația și prețuirea pentru mulți dintre părinți, care prin voluntariat ne sprijină activitatea de organizare și administrare a Ansamblului, și am acordat premii în bani, foarte modeste de altfel, la 7 părinți.
– Material vorbind, ce realizări ați avut în 2009?
– Cu spijinul Consiliului Local, al dlui primar, am reușit să confecționăm pentru ansamblu 14 pieptare de Bilca, pentru fete, 20 de bundițe de Dorna, pentru fete și băieți, 16 bundițe de Cajvana. Pentru documentare și promovare, am actualizat unele tipărituri de folclor muzical (teoretic și practic) și colinde de Crăciun, pe care le-am donat bibliotecilor municipale din județul Suceava. Anul 2009 l-am consacrat acumulărilor materiale, să le spunem așa; ne-am preocupat de dotări, dar am încercat să facem și economii pentru anul acesta. Am pregătit numai două albume audio cu generația 2005-2008, albume care marchează 18 ani de la înființarea Ansamblului, și un film cu acești interpreți.
– Ce așteptări aveți de la 2010? Vă sperie criza?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: