Despre prieteni

Nu fac nimănui proces de intenție, dar cine a citit cu atenție lista celor cărora le-am mulțumit pentru urările de Crăciun și Anul Nou transmise pe diferite căi ziarului, redactorilor acestuia, a remarcat probabil absența dintre urători a tuturor social-democraților care altădată ne felicitau la sfârșit de an. Unul singur și-a adus aminte că existăm. Constat această realitate nu pentru a-mi certa prietenii de acolo, ci pentru a atrage atenția detractorilor noștri că simpatia PSD pentru ziarul “Crai nou”, partid căruia i-am fi făcut servicii de-a lungul timpului, este, iată, una zgârcită de-a binelea.

 

“Serviciile” făcute PSD cât a fost la putere sunt identice cu cele pe care astăzi le facem celor instalați în aceleași fotolii, consemnând ca atare ceea ce este făcut în interesul cetățeanului și criticând ceea ce este de criticat, conștienți însă de limitele reale în care cei aflați în situația de a lua decizii pot să se miște. Am putea – spre exemplu – să-i băgăm zilnic sub nas primarului reședinței de județ Ion Lungu situații inacceptabile din orașul al cărui edil-șef este, ceea ce și facem când e chiar bătaie de joc (și nu-i prea place, chiar dacă nu recunoaște…), dar nu se poate să nu fim de acord cu ideea că într-o zi orașul va fi încălzit cum trebuie, va avea apă cum trebuie, va avea canalizare așijderea, încât, când bilanțul îi va fi evident favorabil, primarul nu va putea arăta cu degetul către ziarul din Mihai Viteazul, 32, ca la o publicație construită după modelul (Dumnezeu știe de cine inventat) “Gică contra”, model evident românesc.
Plusând evident, voi scrie clar aici că nu ne-am asumat niciodată rolul (interesat adesea) de inchizitori. O fi fiind presa câine de pază al democrației, însă nici cel mai feroce dulău nu latră fără întrerupere. N-o să te miri ca vițelul, dar nici nu poți să fii orb și să nu vezi că gospodarul și-a făcut poartă nouă…
Scriu toate acestea, pentru că am înghițit în sec când un prieten care este primar într-o comună m-a certat. L-am întrebat la un moment dat dacă s-a abonat la ziarul prietenului său. A ezitat. Apoi mi-a spus sincer că nu, pentru că ceva l-a supărat. Am insistat și mi-a spus că în campania electorală un oponent politic l-a criticat în ziarul nostru. Oarecum rușinat, a admis însă că nu se putea aștepta la altceva câtă vreme, la alegerea de primar, s-a lepădat de social-democrați și a optat pentru democrat-liberali. Dar s-a supărat…
S-a supărat pe noi. Nu-i primul și nici ultimul. Și nici nu înseamnă că nu-l mai considerăm prieten.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: