„Zilele Eminescu” la Fălticeni

Manifestări omagiale s-au desfășurat la școlile și liceele din municipiu, la Biblioteca Municipală, la Muzeul „Irimescu” și la Școala de Subofițeri Jandarmi

 

În cadrul „Zilelor Eminescu”, care se desfășoară anual la Fălticeni la mijlocul lunii ianuarie, sunt programate, pe lângă manifestările desfășurate în școlile generale și cele trei licee, două întâlniri ale iubitorilor de poezie în spații destinate culturii.
Pentru că ieri, 15 ianuarie, s-au împlinit 160 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei naționale”, la Biblioteca Municipală “Eugen Lovinescu” Fălticeni a avut loc întâlnirea lunară a senioarelor din cadrul proiectului ce vizează îmbunătățirea calității vieții pensionarelor din urbea de pe Șomuz. În cadrul proiectului, desfășurat în colaborare cu Asociația Națională a Femeilor Ortodoxe Române, Filiala Fălticeni (asociație care numără în prezent 320 de membri), sunt discutate subiecte culturale, istorice, medicale, religioase. Așa cum era firesc, la întâlnirea din această săptămână a fost omagiat poetul Mihai Eminescu. Au pregătit intervenții prof. Sorana Dorneanu („Dor de Eminescu”), poeta Coca Udișteanu și prof. Mioara Gafencu. În partea a doua a manifestării, a avut loc o audiție muzicală pe versuri eminesciene, iar invitatele au recitat din creația poetului. Participantele, dar și cititori ai bibliotecii, au vizitat expoziția de carte amenajată în hol, expoziție ce ilustrează viața, activitatea, opera poetului omagiat.
La Muzeul de Artă „Ion Irimescu” au avut loc două manifestări culturale. Prima, un spectacol dedicat lui Eminescu, în programul căruia a fost inclus un simpozion în care s-a vorbit despre poet și opera sa și un recital de muzică și poezie eminesciană. A doua manifestare – o seară muzicală – i-a avut ca protagoniști pe elevii Colegiului Național „Nicu Gane” și pe inspectorul școlar Eleonora Bulboacă.
Aniversarea nu putea trece neobservată nici în rândul cadrelor și elevilor Școlii de Subofițeri Jandarmi Fălticeni. Joi, 14 ianuarie, 15 elevi, cărora li s-au adăugat cadre ale unității, au trecut în revistă biografia și au adus un omagiu poetului. „Pe întinsul lac albastru/ Oglindea timid un astru/ Întinzându-și aripile/ Și plângându-și clipele”, „Corpul tău… e ca o lună/ Peste-a cerului stăpână,/ Doar c-o unduire lină/ Umpli-un suflet de lumină”… sunt doar câteva eșantioane din creațiile originale prezentate de elevi.
„La amurg, într-o atmosferă propice meditației, ne-am bucurat sufletele cu fragmente celebre din lirica eminesciană în interpretarea unor actori de neuitat: Adrian Pintea a fost pentru noi Luceafăr și Demiurg, iar Mircea Albulescu a dat glas gândurilor atât de actuale ale filosofului din Scrisoarea III”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al unității, lt. Irina Ipate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: