Planul

Iată că avem buget și iată că avem plan de disponibilizări. Din sistemul public ar urma să zboare aproximativ 100.000 de angajați. Însă nicidecum nu e clar cine, când și cum. În sistemul privat, cât se pune problema eficientizării, economiei și disponibilizării, situația este, de regulă, destul de simplă: argumentele forte sunt competența, randamentul, succesul în rezolvarea sarcinilor, performanța. Când este vorba despre „stat” – și nicidecum de ieri de azi – situația este însă mult mai complicată, întortocheată, alambicată etc.

 

L.D. Clement

De pildă, surprinzător (oare?) este faptul că printre cele vizate a primi șutul crizei și al gestionarilor săi ar urma să fie persoanele fără copii și persoanele care nu mai au mult. Până la pensie. Dacă va fi așa, înseamnă că s-ar avea în vedere (și) un (soi de) criteriu social care, cel puțin în anumite circumstanțe, să eludeze criteriile care vizează finalmente performanța. Criteriu discriminatoriu! Dincolo de acest aspect, mi se pare că ne-am întoarce cu o stranie voioșie într-un timp din care, constatăm, numai nu reușim nici să ne smulgem, nici să evadăm tiptil. Până la finele lui 1989 (firește că n-ați uitat), lipsa copiilor era o vinovăție ce se condamna printr-o taxă. Acum suntem în pericol de a o condamna prin șomaj! Va fi acesta, poate, un capitol dintr-un plan de perspectivă, privind creșterea natalității în România (eventual și pentru înlocuirea românilor alungați de țară în străinătate cu românași concepuți la vreme de cruntă austeritate)? Iar dacă-i așa, ar mai avea vreme slujbașii amenințați să închidă televizoarele și să se pună pe făcut copii?
De ce nu sunt dați afară negrii? De ce nu-s disponibilizați cei care poartă 42 la încălțări?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: