Festivalul Literar ,,Mihai Eminescu” 2009 (Suceava-Putna)

 

Coloana vertebrală a actualei ediții, a XIX-a, a Festivalului Literar ,,Mihai Eminescu” (care are principali organizatori Consiliul Județean Suceava, Societatea Scriitorilor Bucovineni și Centrul Cultural Bucovina, iar geografic începe la Suceava și se încheie, cu decernarea Premiului Eminescu, la monumentul Poetului de la Mănăstirea Putna) a constituit-o lansarea a două cărți, petrecută în cursul zilei de joi, 14 ianuarie 2010, de două ori, o dată la deschiderea oficială a manifestării, la Colegiul Tehnic ,,Petre Mușat” Suceava, și a doua oară la Biblioteca Bucovinei ,,I. G. Sbiera” Suceava. Este vorba de două cărți proaspăt ieșite de sub tipar (chiar dacă aparțin producției editoriale a anului precedent) și prezentate în premieră participanților la Festival: Eminescu după Eminescu (Texte și contexte) de Adrian Dinu Rachieru, Editura Augusta, Timișoara, 2009, și Cea mai curată lacrimă a noastră (Interviuri, tablete și articole) de Grigore Grigan, Micmo, Cernăuți, 2009.
Cartea lui Adrian Dinu Rachieru, Eminescu după Eminescu, a avut parte, grație criticului literar Rodica Mureșan, de o prezentare serioasă, sobră, după o lectură cu creionul în mână (aprecia chiar autorul), cu o concluzie de luat în considerare, dată fiind probitatea intelectuală a celor două condeie: ,,O carte densă, de referință pentru cei interesați de Eminescu”. Ea a primit un vot de încredere și din partea criticului literar Alexandru Dobrescu, care într-o vreme în care ,,unii văd numai o jumătate de Eminescu”, în care această permanentă actualitate a articolelor sale politice este deranjantă”, în care ,,sunt citiți exegeții și nu se merge la texte”, ceea ce îl transformă pe Eminescu într-un ,,personaj de fundal”, în care nu că nu există un Institut Eminescu, o Catedră Eminescu, dar nu avem nici măcar o Ediție Eminescu (o ediție completă, desigur), ,,apariția unei cărți despre receptarea critică a lui Eminescu, care pune degetul pe niște răni ale receptării astăzi, este cu atât mai importantă”. Salutând prezența atâtor tineri și la Colegiu, și la Bibliotecă, Adrian Dinu Rachieru a mărturisit că întrebarea care îl frământă e ,,pentru câți dintre ei Eminescu este un scriitor viu” și a arătat că ,,testul esențial rămâne lectura”. În ce privește cartea, ,,eu, sociolog fiind, încerc să fac trecerea de la lectura textuală, la cea contextuală”. Intervențiile lui Adrian Dinu Rachieru s-au încheiat, sugerând un accent, cu același citat din finalul cărții: ,,Iar poetul bănuia cine este și, poate, știa și ce va deveni, avertizându-ne:

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: