Mâine, la București

Lungu îi va cere lui Lificiu să redea Termicii dreptul de a furniza energie electrică în sistemul național

CET va trebui să furnizeze cu 61.000 de MWh mai puțin față de anul 2009, fapt care se va răsfrânge negativ în bilanțul și eficiența economică ale Termicii

 

Mâine, 13 ianuarie, la ora 10.00, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, și directorul general al societății de termoficare Termica, Constantin Plăcintă, vor fi prezenți în Capitală, unde sunt așteptați în audiență de președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniului Energiei Electrice (ANRE), Petre Lificiu. Edilul-șef sucevean spune că, împreună cu șeful ANRE, vor fi căutate soluții de revenire asupra deciziei privind limitarea cantității de energie electrică livrată în sistemul energetic național de centrala electrotermică în cogenerare de la Suceava.
Ion Lungu reamintește că, potrivit unei recente hotărâri a Autorității în cauză, CET Suceava va trebui să furnizeze cu 61.000 de MWh mai puțin față de anul 2009, fapt care se va răsfrânge negativ în bilanțul și eficiența economică ale Termica. Primarul de Suceava arată, de asemenea, că va avea o intervenție pe tema creșterii tarifului național de referință de producere a energie termice de la 360,4 lei pe gigacalorie la 384,37 lei pe gigacalorie, respectiv cu 6,6% mai mult. Ion Lungu recunoaște că acest „salt” nu se va resimți în sumele plătite de populație, însă evidențiază că partea de contribuție a primăriei va ajunge la 141,72 lei pe gigacalorie, respectiv cu 23,79 lei în plus comparativ cu 2009. Domnia sa semnalează că luarea acestei măsuri duce la majorarea subvenției de achitat de la bugetul local către Termica, afectate fiind investițiile deja programate, cât și gradul de solvabilitate al administrativului sucevean.
Ocupantul fotoliului din Areni este nedumerit de hotărârea ARNE, mai ales că, în acest sezon, prețul la cărbunele cu care s-au aprovizionat centralele de termoficare a fost și de până la 3 ori mai mic față de sezonul anterior. „Vom încerca să găsim anumite variante de atenuare a prețului la gigacalorie, în sensul creșterii cotei de energie electrică livrată în sistemul energetic național, astfel încât să putem compensa costurile înregistrate de pe urma majorării prețului energiei termice”, a declarat șeful executivului municipal, Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: