Sute de suceveni fac coadă pentru a-și plăti dările la bugetul local

Pensionari buni-platnici cer primarului Ion Lungu să le repare drumul spre cimitirul din Dealul Cetății > Nu lipsesc laudele aduse edilului-șef, considerat fiind „un foarte bun” administrator al Sucevei

Sute de suceveni, în general vârstnici, s-au așezat, ieri, la coadă la ghișeele primăriei, pentru a-și onora obligațiile fiscale către bugetul local. Fiind prima zi de lucru cu publicul din acest an, unii dintre ei au venit să plătească doar ca să scape de o grijă, alții deoarece vor să beneficieze de bonusul de 10% la achitarea anticipată, în timp ce o serie de suceveni aveau treabă cu taxe de timbru, taxe pentru radieri de autoturisme ori pentru vreun nou act de identitate.

 

Aceștia din urmă, deși ușor agitați, au fost, totuși, răbdători, să ajungă, în cele din urmă, în fața casieriei. Pe de altă parte, chestionați de noi, unii dintre plătitori s-au arătat nemulțumiți de alocarea fondurilor adunate în vistieria municipală, ei remarcând, bunăoară, starea nu tocmai bună a drumurilor și prezența, pe străzi și la buncărele de gunoi, a atelajelor hipo. Contribuabilii respectivi cer orientarea banilor spre grădinițe și școli, locuri de joacă pentru copii, ei solicitând, inclusiv, repararea drumului spre cimitir. Nu au lipsit și laudele aduse edilului-șef, Ion Lungu fiind considerat „un foarte bun” primar al Sucevei.

Le-am solicitat celor care stăteau la rând să ne răspundă la câteva întrebări: > De ce ați venit tocmai în prima zi să achitați impozitele și taxele locale? > V-ați gândit să profitați de reducerea de 10% pentru onorarea în avans a obligațiilor? > Sunteți mulțumit de modul în care primăria cheltuiește banii adunați de la populație? > În ce direcție credeți că ar trebui orientate sumele plătite de către suceveni?

Petrică Savanciuc: „Pensionar fiind, știu că îmi achit datoriile față de stat și, cu ce îmi mai rămâne după aceea, sunt liber, liniștit și pot să îmi rezolv toate problemele, fără să mă apese conștiința că am rămas dator. Nu neapărat am venit să profit de acea reducere, însă și acesta este un motiv. De când sunt în oraș, plătesc în primele zile ale lunii ianuarie. Sincer să fiu, nu aș putea să mă exprim în legătură cu folosirea banilor. Dacă ar fi să îmi expun punctul propriu de vedere, zic că nu sunt prea bine utilizați, dar, deocamdată, mă abțin să comentez mai mult. Cu banii strânși, am dori, cel puțin, să ne bucurăm de străzi, pentru că ne distrugem mașinile, sănătatea și umplem spitalele. Dacă am putea să mergem în condiții civilizate, ca într-un stat european, parcă inima noastră ar fi mai aproape de edili. Cum să devenim un oraș european, când avem căruțe cu cai, care trec pe la buncăre și împrăștie gunoaiele?”.

Eleonora Cîrlig: „În fiecare an vin în prima zi în care în-cepe să se plătească. Plătesc, am și o reducere de 10%, ceea ce este bine. Această diminua-re e foarte bine venită, am scăpat de o grijă și, după aceea, știu cum să îmi împart banii. Sunt pensionară și nu vreau să rămân cu datorii. Sunt și nemulțumită, pentru că prea mult se cheltuiește pe nimicuri. Anul trecut a fost acel tren aiurea și oul acela. Ce am eu din acel ou? Am dori să se facă acest drum înspre cimitir. Este nenorocire – bătrânii mergând pe stradă, fiindcă nu sunt trotuare. Primăria ar trebui să se ocupe de curățenia orașului și de oamenii care aruncă gunoaiele pe jos”.

Luminița Ciubotariu: „Vin de fiecare dată la început de an să îmi plătesc impozitele, pentru că vreau să îmi iau de o grijă. Nu prea sunt mulțumită, însă, de felul cum sunt folosiți banii noștri, pentru că se fac prea multe minuni în orașul ăsta și nu ceea ce trebuie. În primul rând, am vrea să se facă străzile și locuri de joacă pentru copii. Astea sunt principalele lucruri, dar și alte priorități”.

Viorica Nechiforiuc: „Așa plătim în fiecare an, pentru că vrem să ne achităm de sarcini. Pentru noi, ca pensionari, este importantă și reducerea de 10%. Sunt foarte mulțumită de felul în care primăria alocă banii de la populație, pentru că avem un primar foarte bun. Totuși, am dori să se aibă grijă de grădinițe și de școli”.

Mihai Ursu: „Am venit să plătesc pentru radierea unei mașini, iar, în ceea ce privește reducerea la plata anticipată, mă mai gândesc, o să mai văd. Banii strânși de la populație ar trebui să fie investiți, dar nu pot să vă spun unde. Eu sunt mic, există alții care pot să hotărască”.

Anonim: „Am venit pentru alt gen probleme, nu pot să spun, însă stau la rând. Am plătit deja, sunt cu taxele și impozitele la zi. Primăria ar trebui să acopere găurile din asfalt, să nu se strice mașinile, precum și în alte direcții. După ce se face oleacă de asfalt, ne trezim că se sparge o conductă, se rupe un cablu. Nu se lucrează cu cap”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: