Ieri, de Bobotează

Sfințirea crucilor de gheață a pus punct Programului „Crăciun în Bucovina”

Pentru că iazul “Parțâc” nu mai era destul de înghețat, crucile pompierilor de la Bosanci au avut doar 1,60 m înălțime și 15 cm grosime

De Bobotează, un sobor de preoți suceveni a sfințit crucile de gheață, amplasate în fața Casei Culturii, eveniment cu care s-a pus punct Programului “Crăciun în Bucovina” lansat și susținut și anul acesta de Consiliul Județean Suceava. Au fost prezenți în centrul orașului primarul Ion Lungu, viceprimarul Lucian Harșovschi, subprefectul Angela Zarojanu, vicepreședintele Consiliului Județean Vasile Ilie, oficiali ai instituțiilor de cultură sucevene, consilieri locali și județeni.

 

Slujba de sfințire a început aproape de ora 12.30, oră până la care cei deja prezenți și trecători mai mult sau mai puțin grăbiți au urmat tradiția, și-au pus câte o dorință și au lipit câte o monedă pe gheața celor trei cruci. Toate monedele au rămas lipite, semn că dorințele tuturor se vor îndeplini în anul care abia a pornit!
La început doar câțiva, apoi tot mai mulți, s-au adunat în preajma crucilor de gheață credincioșii. Unii veneau deja de la biserică, de la slujbele de Bobotează, având în mâini căni cu apă sfințită. Au primit cu toții – trecători, oficialități, presă adunată în număr mare – binecuvântarea aghesmei cu care preoții au stropit generos mulțimea.
Crucile de gheață sculptate pe un soclu comun (două mai mici, laterale, și una mai mare în mijloc) au fost aduse în centrul Sucevei de la Bosanci. Din comuna vecină municipiului au provenit mai multe cruci de gheață, 15 la număr, care au fost montate și sfințite și la alte biserici din Suceava. Ele sunt executate de zeci de ani de pompierii civili ai comunei, în virtutea unei tradiții ce durează la Bosanci de 130 de ani. Blocurile de gheață sunt decupate de pe iazul lui “Parțâc” și ulterior modelate după imaginația și talentul meșterilor.
Anul acesta, din cauză că gerul s-a muiat spre Bobotează, iar gheața iazului s-a mai subțiat, crucile au avut o grosime de circa 15 cm și o înălțime de aproximativ 1,60 m (nu 15 cm și aproape 2 m cum s-a întâmplat în anii când iazul îngheța destul cât să ofere pompierilor material perfect pentru confecționarea crucilor de gheață).

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: