Impusă de ANRE

Majorarea de 6,6% la energia termică ar putea aduce Primăria Suceava în faliment

Noua măsură decisă de București influențează lichiditățile și gradul de solvabilitate ale administrativului sucevean > Populația va achita același preț ca și până în prezent, însă va fi lovită indirect, tot mai mulți bani destinați investițiilor luând calea SC Termica

 

Termica Suceava

Printr-o decizie a ANRE de dinainte de Crăciun, prețul de producere de la producătorul, furnizorul și distribuitorul de energie termică Termica Suceava s-a majorat de la 360,4 lei/gigacalorie la 384,37 lei/gigacalorie, respectiv cu 6,6%.
Șeful administrativului local, Ion Lungu, a declarat ieri, într-o conferință de presă, că mărirea prețului cade cum nu se poate mai prost, municipalitatea neputând suporta nici măcar nivelul actual al tarifului în cauză. Astfel, din cei 360,4 lei în vigoare, 178 de lei constituie prețul de referință achitat de populație, 64,65 de lei – subvenția la combustibil asigurată de bugetul de stat, iar 117,75 de lei reprezintă fonduri completate de la bugetul Sucevei.
Primarul spune că ar putea propune aprobarea acestei majorări Consiliului Local, însă dacă proiectul de hotărâre va trece, partea de contribuție a primăriei va ajunge la 141,72 lei/gigacalorie, adică cu 23,79 lei în plus comparativ cu 2009. Edilul-șef crede că această situație este de neconceput, consecințele fiind dintre cele mai neplăcute.
„Noi nu avem capacitatea de a suporta nici prețul actual de la Termica. Nu putem aproba acest nivel în Consiliul Local pentru că, astfel, riscăm să ajungem și cu primăria în faliment”, reliefează edilul-șef, adăugând că noua măsură influențează lichiditățile și gradul de solvabilitate ale administrativului sucevean.
Ca o soluție de avarie, edilul-șef declară că va susține ca 10% din creșterea impusă de ANRE să fie suportată de municipalitate, iar diferența să fie contabilizată în contul pierderilor de la SC Termica, la care primăria este unic acționar. Primarul ține să precizeze că, pentru încălzire, populația va achita același preț ca și până în prezent, însă lovită indirect va fi prin aceea că tot mai mulți bani destinați investițiilor vor lua calea Termica.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: