De Anul Nou

Fulgi mari și pufoși îmbrobodeau pământul. În contrast cu ei, cerul părea tulbure. Venind spre casă, Ifrim își scutura din minut în minut fața, descotorosindu-se de neaua care-i împiedica privirea. Era bucuros că-și ascultase tovarășii de muncă și pe timpul iernii renunțase la rachiul tradițional și se profilase pe vin fiert, roșu, făcut din struguri atârnați pe gard.

 

Acasă îi spusese Elenei că n-are chef de mâncare, apoi mai trase o carafă de vin și se rostogoli în pat. Cu privirea lui cețoasă văzu cum se tolănește lângă sobă motanul adus de la București. I se păru că a început să crească masiv, luând forma unui vițel. Își aminti că se află în ajun de Anul Nou și îi veni o poftă de urat, ca niciodată. Se ridică și o convinse pe Elena să-l urmeze, deoarece prin sat avea puzderie de fini și de cumetri. Se îmbrăcă mai gros și porni să facă rost de clopoței. Mai întâi trecu pe la mama și luă clopoțelul de la gâtul caprei. Acesta avea un clinchet prea subțire și nu-i acoperea vocea, de aceea mai întrebă pe la vecini, de la care făcu rost de două-trei tălăngi. Sprijinit de nevastă, să n-o ia la vale, se opri apoi în mijlocul drumului să se gândească încotro s-o apuce. Pe strada principală, lumini aprinse, dar numai case de vădane. În sfârșit, își aduse aminte de cumătrul Gheorghe. Se opri în fața geamului lui, dar își dădu seama că nu știe nicio urătură. Nu-i nimic, se descurcă băiatul! Așa că începu să-și folosească din plin arsenalul din dotare, zicând cu vocea îngroșată: ,,Aho, aho… cățeluș cu părul creț fură rața din coteț… Mânați, măi, hăi, hăi!”. Și o ținu așa cu poezioarele învățate din copilărie cam un sfert de oră, când, obosit de recital, se hotărî: ,,Opriți plugul, măi flăcăi…”, mai ales că în asemenea ocazii cumetrii se invită în casă, unde Elena a atacat sorcova locală: ,,Bună dimineața, An Nou. /Să trăiți, să înfloriți /Ca merii, ca perii /În mijlocul verii, /Ca toamna cea bogată, /În toate îndestulată…”. Drept care, în faza următoare, gurile pline cu sarmale, fripturi sau pampuști nu conteneau să laude gazdele și chiar dacă limba lui Ifrim se mai împiedica, planurile mari nu au fost excluse.
Împreună cu gazdele și cu alți vecini s-a făcut o echipă demnă de luat în seamă, în special de următorii vizitați. Pe drum era liniște, numai tălăngile lui Ifrim mai atingeau pământul, uneori împreună cu purtătorul lor. Și tot umblând și urând, i-au prins zorile, de data aceasta albe, pufoase, de parcă fulgii încercau să-l învețe pe Ifrim un colind nou pentru un an ce se anunța nu prea rodnic. Toate au un sfârșit, dar Ifrim nu se lasă. Face și el invitație întregului grup, dar nu la el acasă, ci la părinții lui. Aici, Marița, fiind pregătită, a pus la masă numai bunătăți specifice sărbătorilor de iarnă, din care nu lipseau însă laptele de capră, moarea (zeama de varză) și fel de fel de murături. Din toate s-a consumat și nu prea, dar moarea și murăturile au făcut ca din polobocul în care erau ținute să rămână doar doagele. Cum un părtaș la urătură era și consilier ales, printre aburii vinului și-au adus aminte și de cei care conduc comuna. Însă n-au avut succes. Preotul plecase la oraș împreună cu familia, iar primarul era de altă confesiune și nu participa la asemenea petreceri. Și chiar dacă le-ar accepta urăturile, le-ar promite multe și ar face puține. Așa că larma s-a terminat.
Ifrim a pierdut prin zăpadă clopotul caprei Mariței și cu toate eforturile făcute, când în picioare, când pe brânci, tot nu l-au găsit. Au colectat ceva bănuți să cumpere altul, fără însă să-și piardă speranța că până la anul îl vor găsi și pe cel vechi. Dar până atunci, Ifrim mai trage un pahar de moare (cafeaua nu ajută la nimic) și înainte de culcare, fiind Anul Nou, urează tuturor La mulți ani, iar autorul adaugă cu sănătate!

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: