Polițele RCA vor usca în 2010 buzunarele șoferilor vinovați de accidente

Noul sistem de tarifare al CSA oferă polițe mai ieftine conducătorilor auto care nu au produs daune și mai scumpe celor cu accidente la activ > Numărul de accidente din județul Suceava se apropie de 1000 > Asiguratorii ambulanți vor dispărea, urmând a fi înlocuiți de computer

 

Șoferii imprudenți, cu accidente în „palmares”, vor plăti în 2010 asigurări RCA care le vor usca buzunarele. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor introduce de la 1 ianuarie un nou sistem de tarifare a primelor anuale. Este vorba de sistemul bonus-malus, ce va face ca polițele RCA să fie mai ieftine pentru șoferii fără accidente la activ în anul precedent și foarte scumpe (duble sau chiar triple) pentru cei vinovați de accidente rutiere. Pe scurt, cei disciplinați vor primi puncte bonus și vor plăti mai puțin, cei care au înregistrat daune vor plăti mai mult.
Se poate specula deja că nu puțini vor fi șoferii suceveni care vor da mai mulți bani anul viitor pe asigurările RCA. Numărul accidentelor rutiere petrecute în județ anul acesta se apropie de cifra 1000, o mare parte dintre ele petrecându-se din vina exclusivă a conducătorilor auto.
Noul sistem va conține mai multe clase de bonus, respectiv de malus, în funcție de care se va stabili valoarea primei, anul de referință fiind 2009.
CSA a anticipat că, pentru aproximativ 90% dintre asigurați, care nu s-au făcut vinovați de producerea evenimentelor rutiere aducătoare de daune, valoarea poliței poate scădea cu 10%, ca în următorii 7 ani de „cumințenie” aceasta să se reducă la jumătate.
De partea cealaltă, este de așteptat ca șoferii imprudenți care vor putea plăti în 2010 dublul tarifului RCA, dacă au avut incidente în 2009, să fie mult mai responsabili atunci când circulă pe șosele, pentru că ceea ce fac în anul respectiv se va resimți la buzunar în cel viitor.
CSA menționează că trei accidente în trei ani pot duce valoarea poliței RCA la o valoare de trei ori mai mare și că, pentru șoferii ce și-au „șifonat” mașinile de mai multe ori pe an, e mai bine să renunțe și la autoturism, și la poliță, pentru că aceasta din urmă ar fi extrem de scumpă.
Normele de aplicare a sistemului bonus-malus nu au fost încă stabilite în mod oficial, dar, dacă sistemul va funcționa în același fel ca în restul Europei, ar însemna că fiecare accident produs din vina asiguratului va duce la ștergerea a câte două puncte bonus. Situația cea mai gravă ar fi înregistrarea a patru accidente pe an, situație ce atrage intrarea în cea mai mare clasă de risc, anume M4.
O statistică a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor spune că, în anul 2009, pierderile asiguratorilor din România rezultate din acoperirea daunelor au fost de aproximativ 100 de milioane de euro, cu o medie de cam 1000 de euro de mașină distrusă, creștere cu aproximativ 30% față de anul 2008.
Din considerente de economie, de la 1 ianuarie 2010, vânzătorii ambulanți de RCA, care încasau comision pentru fiecare poliță încheiată, vor dispărea. CSA va introduce, în schimb, emiterea electronică a poliței.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: