Întrucât gripa nouă face tot mai multe victime

Conducerea DSP face apel la conștiința populației, recomandând vaccinarea

Întrucât numărul deceselor provocate de gripa nouă este în creștere la nivel național și județean, directoarea adjunctă a Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Marinela Grădinaru, a declarat ieri că “populația trebuie să conștientizeze că virusul AH1N1 va face din ce în ce mai multe victime, iar singura metodă de protecție e vaccinarea”.

 

Ea a precizat că, în continuare, sucevenii sunt reticenți la a se vaccina cu vaccinul Cantgrip, până acum fiind efectuate cam 10% din dozele de vaccin repartizate de DSP: “Trebuie știut că oricine poate contacta virusul, iar evoluția bolii e imprevizibilă, putând varia de la o zi la alta, ajungând chiar la deces. În fiecare zi, la nivel național se declară noi decese, iar la noi în județ sunt din ce în ce mai multe cazuri. Instituțiile statului și-au făcut datoria, au produs și repartizat vaccinul, iar din acest moment fiecare persoană este responsabilă de ce se întâmplă mai departe. Trebuie să privim situația cu responsabilitate și să înțelegem că numai prin vaccinare se poate asigura imunizarea față de virus”, a declarat dr. Grădinaru.
Numărul total al deceselor din județul Suceava se ridică la 8, ultimele două survenind pe 22 și 23 decembrie.
Primul caz din cele două este al unei femei de 52 de ani din zona Humorului, care s-a internat pe 21 decembrie, seara, la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Suceava, având o simptomatologie “gravă”.
Pacienta suferea de etilism cronic, tabagism și pe acest fond evoluția bolii a fost nefavorabilă, astfel că a decedat a doua zi dimineața. Întrucât n-a mai fost timp pentru prelevarea probelor din exudatul faringian, analiza s-a efectuat pe fragmente recoltate în urma necropsiei, fiind confirmată prezența virusului gripei noi, pe 24 decembrie.
Al doilea caz este al unui bărbat de 42 de ani dintr-un sat de pe lângă Fălticeni, care a fost internat pe 14 decembrie la Secția Anestezie-Terapie Intensivă de la Spitalul de Penumologie din Iași, fiind confirmat cu gripă nouă pe 18 decembrie. Bărbatul suferea de boli cronice asociate, care au determinat evoluția nefavorabilă.
În ultimele 24 de ore, la Suceava nu a mai fost confirmat niciun caz de gripă nouă, la nivelul țării fiind raportate ieri 36 de cazuri, numărul total fiind 5512, din care 49 decese.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI