„După datina străbună”

Ieri, în centrul Sucevei, Festivalul datinilor și obiceiurilor de iarnă

Festivalul datinilor și obiceiurilor de iarnă de anul acesta, desfășurat ieri, pe esplanada de la Casa Culturii din Suceava, a întrunit, credem, toate condițiile unui spectacol desăvârșit, având, în primul rând, mult mai mulți spectatori ca în anii precedenți.
Formații de la Botoșana, Udești, Vicovu de Sus, Mălini, Stroiești, Șcheia, Dolhasca, Bogdănești, Moara, Straja și chiar din Botoșani au defilat prin centrul Sucevei, ajungând apoi pe scena amenajată în fața Casei de Cultură, unde fiecare și-a prezentat propriul program – scenete, colinde, urături și cântece, dar mai ales deosebitele costume populare, unele specifice obiceiurilor de Crăciun sau Anul Nou.

 

Nu au lipsit nici anul acesta… Ștefan cel Mare călare pe cal și oștenii săi, de asemenea pe cai, apoi călușarii, capra, ursul, măștile, soldații “butonați” și înarmați până în dinți, împărații, jungherii, măști tradiționale, sorcova de la Dolhasca, corul bărbătesc de la Moara, dansatoarele de la Mălini, îmbrăcate cu cojocele și îmbrobodite cu năframe galbene, care, până a ajunge la scenă, au oferit un spectacol pe stradă ș.a. Oamenii s-au înghesuit să-i surprindă pe aparate de fotografiat sau filmat, dar cei mai încântați au fost copiii, pe care părinții i-au dus foarte aproape de flăcăii cu căciuli ornate cu pene de păun sau de mascați, unii cam fioroși. “L-am adus și anul trecut, îi place foarte mult, în special capra și ursul”, ne-a spus mama unui băiețel de 5 ani.
Spectacolul a fost prezentat de directorul Centrului Culturii Tradiționale Suceava, Călin Brătianu, care a amintit că, la fel ca și anul trecut, manifestarea face parte din programul Consiliului Județean “Crăciun în Bucovina”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: