La manifestarea comemorativă de la Suceava

Familiile eroilor-martiri, aduse cu poliția

După 20 de ani de la Revoluție, ieri, rudele tinerilor care și-au pierdut viața în timpul evenimentelor petrecute în 1989 au fost căutate de… poliție! Oamenii legii aveau misiunea de a transporta membrii familiilor eroilor-martiri în centrul municipiului Suceava, unde, la troița de lângă Biserica “Sf. Înviere”, un sobor de preoți a oficiat o slujbă de pomenire a celor care s-au jertfit în decembrie ’89.
Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când, la această manifestare comemorativă, organizată de Prefectura Suceava, participă și rudele celor uciși în 1989. Așadar, aplaudăm inițiativa prefectului Sorin Arcadie Popescu.
Nu ni se pare însă de aplaudat și modul în care părinții eroilor au fost anunțați și transportați, din diferite localități ale județului, în centrul municipiului Suceava. “Vă dați seama ce au simțit acești părinți care și-au pierdut copiii la Revoluție când le-a sunat poliția la ușă?! Să-ți bată poliția la ușă după 20 de ani…”, ne-a spus Octavian Nestor, președintele Asociației Revoluției din Decembrie 1989 Suceava, lăsând să se înțeleagă că familiile tinerilor uciși în ’89 au o reticență aparte față de fosta Miliția și actuala Poliție.

 

„Am solicitat ajutorul Poliției ca să putem găsi familiile tinerilor care au murit în decembrie 1989. Am luat legătura cu părinții și frații eroilor prin intermediul șefilor de post”, ne-a declarat prefectul Sorin Arcadie Popescu, încercând să explice ce-au căutat oamenii legii la ușile rudelor celor decedați la Revoluție.

Asociația revoluționarilor suceveni n-are sediu

După ce au participat la ceremonia religioasă, rudele celor decedați în decembrie 1989 s-au întâlnit cu președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, în sala de ședințe a CJ. Aici, rând pe rând, cele aproximativ 15 persoane s-au prezentat, rostind alături de numele lor mărci de identitate pe cât de năucitoare, pe atât de adevărate, precum „mamă de erou” sau „tatăl eroului”.
În acest context, membrii Asociației Revoluției din Decembrie 1989 și-au comunicat nemulțumirile. Printre altele, ei au evidențiat faptul că asociația lor nu are un sediu. Ascultându-i, președintele Gheorghe Flutur le-a promis un spațiu în clădirea Centrului Militar. Octavian Nestor, președintele organizației revoluționarilor, a făcut referire și la tichetele de transport feroviar pe care urmașii revoluționarilor sunt îndreptățiți să le primească. El a precizat că cei 80 de membri ai organizației pe care o conduce trebuie să se deplaseze la Consiliul Județean Piatra Neamț, pentru a intra în posesia tichetelor de călătorie. Șeful executivului județean și-a luat angajamentul să rezolve și acest neajuns.
Gheorghe Flutur le-a sugerat membrilor Asociației Revoluției din decembrie 1989 să organizeze dezbateri pentru tinerii care află din cărțile de istorie informații despre evenimente petrecute în urmă cu 20 de ani. „Este bine să ierți, dar nu este bine să uiți, pentru că riști să repeți greșelile”, a spus președintele Consiliului Județean.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI