Județul Suceava are un potențial important de energie eoliană pe care nu-l valorifică

Lunca Siretului și zona montană pot constitui suportul pentru multiple proiecte de centrale sau parcuri eoliene, consideră Constantin Proboteanu, directorul APM

 

Județul Suceava prezintă numeroase oportunități de exploatare a surselor regenerabile de energie. Așa rezultă dintr-o informare a Agenției pentru Protecția Mediului Suceava, pe marginea prevederilor Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. Actul normativ stipulează că trebuie ca ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile de energie în consumul final brut să ajungă la 33% în 2010, 35% în 2015 și 38% în 2020. Astfel, potrivit materialului semnat de directorul coordonator Constantin Proboteanu, potențialul hidrologic al județului Suceava este semnificativ valorificat prin cele 32 de centrale hidroelectrice de mică putere, acesta prezentând interes și în continuare pentru eventualii investitori. Nevalorificat în mare proporție este potențialul de energie eoliană, atractive din acest punct de vedere fiind zonele din lunca râului Siret, precum și cele montane. Excepție fac munții Călimani și Rarău, care intră sub incidența legislației privind regimul ariilor naturale protejate, perimetre în care sunt interzise activitățile cu impact asupra speciilor sălbatice și habitatelor naturale.
„Celelalte zone cu potențial mediu nu fac parte din arii protejate și pot constitui su-portul pentru unele proiecte de centrale sau parcuri eoliene”, arată Constantin Proboteanu.
Județul Suceava se poate mândri și cu biomasa – în special cea din silvicultură și exploatarea lemnului – valorificată din ce în ce mai mult pentru obținerea agentului termic și a energiei electrice. Sub acest aspect, de exemplu sunt centralele termice de la Vatra Dornei și Rădăuți. În schimb, Suceava este defavorizată prin poziția geografică și prin numărul relativ redus de zile însorite, potențialul de producere a energiei fotovoltaice fiind aici minor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: