Aleșii locali au fost de acord cu diferența de plătit la apartamentele contractate în anii ’90

Pentru a intra în case, viitorii proprietari sunt siliți să achite la primărie sume cuprinse între circa 10.000 și 40.000 de eur

Consilierii locali suceveni au aprobat, în întrunirea ordinară din luna decembrie, vânzarea a 12 apartamente contractate de persoane fizice în anul 1992, în blocul de locuințe nr. 22, din Ansamblul „1 Decembrie 1918”, cartierul Obcini. Cu același prilej, votat a fost și raportul de expertiză tehnică și evaluare a respectivelor unități de locuit, precum și diferențele pe care contractanții trebuie să le mai achite pentru a primi cheile de la acestea.

 

În cursul anului 1992, Regia Autonomă de Utilități Comunale și Locative (RAUCL) Suceava a încheiat contracte cu mai multe persoane fizice, unitatea angajându-se să predea locuința contractată după un an de la perfectarea înțelegerii. Cumpărătorii de la acea dată susțin că au plătit apartamentele integral, la valoarea înscrisă în contract. Întrucât ulterior RAUCL a fost desființată, iar lucrările abandonate, beneficiarii s-au constituit în Asociația de proprietari nr. 20, 21, 22 și au acționat în instanță primăria Suceava, moștenitoare a fondului locativ al Regiei. În 2005, Curtea de Apel Suceava a obligat municipalitatea la finalizarea și predarea apartamentelor către contractanți. Lucrările la blocul nr. 22, cu 12 unități de locuit contractate și altele 6 necontractate, dar vândute la licitație de administrația locală, au fost încheiate la 14 august anul acesta, așteptând să fie predate beneficiarilor.
Însă, pentru a intra în posesia lor, cei 12 contractanți de la începutul anilor ’90 vor mai trebui să vină cu consistente diferențe în bani. „Prin semnarea contractelor, titularii acestora au impresia că au achitat valoarea totală a locuințelor, deși pe contracte se menționează că vor achita diferențele de preț rezultate din creșterea de preț a materialelor. Astfel, au fost actualizate sumele achitate de contractanți și s-au stabilit valorile finale ale apartamentelor și diferențele de achitat care revin contractanților”, se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre.
În consecință, pentru a intra în case, viitorii proprietari de apartamente cu 2 camere (5 dintre ei) și 4 camere (restul de 7) sunt siliți să vină la primărie cu sume cuprinse între 40.431 de lei (circa 10.000 de euro) și 155.089 lei (apro-ximativ 40.000 de euro). Primarul Ion Lungu a spune că îi compătimește pe cei care sunt obligați să scoată alți bani din buzunar și, că potrivit legii, primăria nu poate face mai mult de atât. Domnia sa reliefează că unii dintre contractați s-au arătat deja dispuși să vină cu banii jos, pe ceilalți îndrumându-i pe calea instanței de judecată. „Mai mult de atât, ca bază legală, municipalitatea nu are nicio posibilitate. Există două căi – și o spun cu toată sinceritatea: celor care vin pe calea amiabilă și plătesc aceste sume le vom înmâna cheile, iar cei care nu doresc acest lucru, au șansa să meargă în instanță și să vină cu o hotărâre judecătorească”, a subliniat edilul-șef, Ion Lungu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI