Niciun brad de la Direcția Silvică în piețele Sucevei

Toți pomii recoltați de silvicultori pentru comercializare se vor vinde la ocoalele silvice > „Nu putem distruge sute de copaci, în condițiile în care anul trecut s-au vândut, de exemplu, mai puțin de 50 de pomi”, a declarat Mihai Mihețiu, șeful Direcției Silvice Suceava
 

Direcția Silvică Suceava a renunțat să mai comercializeze anul acesta pomi de Crăciun în piețele din Suceava, nu pentru că n-ar avea de unde, ci pentru că silvicultorii au hotărât să nu mai taie ce nu se vinde. Toți pomii ce vor fi recoltați se vor comercializa direct de la ocoalele silvice de deal și de munte din județ.
„Dacă acum câțiva ani era vorba despre zeci de mii de bucăți comercializate, anul acesta vorbim de ceva mai mult de 5500 de pomi, din care aproape sigur că nu se vor vinde decât foarte puțini. Nu este deloc o activitate rentabilă, nu pentru că nu aduce venituri (nu acesta era scopul nostru), ci pentru că nu putem distruge sute de copaci, în condițiile în care anul trecut s-au vândut, de exemplu, mai puțin de 50 de pomi. Activitatea de comercializare a pomilor de iarnă are pentru noi mai mult un scop social, dat fiind și prețul foarte mic pe care l-am menținut”, a afirmat șeful Direcției Silvice Suceava, Mihai Mihețiu.
După toate probabilitățile, în câțiva ani, Direcția Silvică Suceava va renunța la comercializarea de brazi de Crăciun către populație pentru că nu mai are dever în această activitate. Chiar și până acum, prețul mic al pomilor practicat în fiecare an de Direcția Silvică a fost în general în ton cu „frumusețea” exemplarelor, deoarece silvicultorii n-au adus la vânzare decât brazi și molizi mai puțin vânjoși, ce urmau oricum a fi înlocuiți mai devreme sau mai târziu, prin replantări. Ieftini sau scumpi, aceștia n-ar fi putut concura niciodată cu „splendorile” venite din import, e drept și de 10 ori mai scumpe decât cele autohtone.
Falimentul comerțului cu pomi de Crăciun se va produce mai sigur însă din cauză că tot mai multă lume preferă brazii artificiali, care, deși mai scumpi, au o durată mai lungă de „funcționare”. La Direcția Silvică însă, nimeni nu este supărat din acest motiv. „Locul unui copac este în pădure”, a reamintit dl Mihețiu.
Cine dintre suceveni va dori de Crăciun brad natural va avea la dispoziție, pe lângă importuri, ofertele unor societăți comerciale care dețin suprafețe cultivate special cu pomi de iarnă. Altă calitate, alte prețuri.
Direcția Silvică Suceava va vinde prin ocoalele silvice 4850 de pomi. Alți 800 vor fi oferiți gratuit.
Prețul de vânzare este stabilit între 12 și 24 lei la molizi înalți de la 0,75 până la 3 metri și între 24 și 36 de lei, la brazi, între aceleași limite de înălțime.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: