Întrucât lumea nu se vaccinează și cazurile de gripă se înmulțesc

Șefii DSP estimează că, în curând, spitalele nu vor mai face față valului de pacienți

Suceava a mai înregistrat duminică seară un deces provocat de virusul gripei porcine, acesta fiind al patrulea în județ de la apariția gripei noi. Este vorba despre un bărbat de 52 de ani domiciliat în Rădășeni, rătăcit prin Brodina, de unde a fost transportat cu Ambulanța la Spitalul Județean Suceava, miercurea trecută. Bărbatul a fost consultat inițial la Compartimentul de Boli Acute Respiratorii de la Secția de Boli Infecțioase, dar, având probleme respiratorii grave, a fost dus imediat la Unitatea de Primire Urgențe, unde a fost intubat și trimis apoi la Spitalul “Sf. Spiridon” din Iași. Acolo a și decedat duminică în jurul orei 21.

 

medicul Alexandru Lăzăreanu

La spitalul ieșean, pacientul a fost investigat, iar joia trecută s-a confirmat prezența virusului AH1N1; diagnosticul a cuprins și insuficiență renală cronică, etilism cronic și șoc toxico-septic.
Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Suceava, bărbatul nu apare în nicio evidență că s-ar fi prezentat la vreun medic sau spital până acum și nici că ar fi fost internat pe undeva, deși prezenta multiple afecțiuni. Nu se știe nici ce căuta la Brodina, o zonă considerată “cu potențial de risc” în contextul pandemiei de gripă porcină, întrucât este situată aproape de graniță.
În schimb, s-a constatat că a ajuns pe mâna medicilor foarte târziu, după 7 zile de la debutul bolii, la fel ca și persoana din județ care decedase anterior, săptămâna trecută. De aceea, epidemiologul-șef de la DSP, dr. Valerian Morariu, care conduce Compartimentul de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, reia îndemnul prezentării la medic de la primele simptome de gripă care apar, dar și cel referitor la evaluarea periodică a stării de sănătate, având în vedere că toate decesele cauzate de gripa porcină, apărute până acum, au survenit pe fondul existenței unor boli cronice.
În județul Suceava, în week-endul care a trecut au fost confirmate cu virusul gripei noi încă 6 persoane. Două dintre ele prezintă însă factori de risc, întrucât este vorba despre o femeie gravidă și despre o persoană diagnosticată cu leucemie. “Nu sunt cazuri grave, persoanele respective sunt internate și primesc tratament cu Tamiflu”, a precizat dr. Morariu.

Nici jumătate dintre salariații Spitalului Județean nu s-au vaccinat împotriva gripei noi

Dr. Valerian Morariu a mai spus că “refuzul populației de a se vaccina” va duce la apariția a tot mai multe cazuri grave, astfel încât se va ajunge la “depășirea capacității secțiilor de terapie intensivă” de la spitalele din Iași, iar ulterior și la spitalul sucevean.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: