Uniți în cântec și simțire

 

An de an, Ziua Națională a României prilejuiește numeroase manifestații și serbări la nivelul întregii suflări românești. În aceste momente festive, la Sfântu Gheorghe s-au desfășurat mai multe evenimente deosebite, în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie, care au culminat cu un concurs coral organizat de Liga Creștină „Sfântul Andrei Șaguna“ din localitatea menționată.
Acest festival coral a urmărit prezentarea și promovarea tradițiilor și cântecelor românești și, în acest scop, s-au înscris coruri școlare și universitare din toată țara.
Spre bucuria noastră, județul Suceava a fost reprezentat cu cinste de grupul vocal al Grupului Școlar „Nicanor Moroșan“ din Pârteștii de Jos. După o pregătire asiduă, de aproximativ trei luni, cei 15 elevi dirijați de prof. Bogdan Vasile Negrea și însoțiți de subsemnata, au răspuns invitației organizatorilor și au poposit aproape de inima Ardealului, la Sfântu Gheorghe.
Frumusețea portului popular bucovinean, cântecele patriotice și cele tradiționale au fost răsplătite cu numeroase aplauze din partea publicului ardelean, dar și cu diplome din partea organizatorilor. Uniți prin semnificația versurilor intonate și bucuria dulcelui fior al patriotismului, tinerii au demonstrat că sunt vrednici urmași ai ce-lor care au luptat pentru Unire. Glasul lor a răsunat de această dată triumfal, nu în piața Unirii de la Alba Iulia, ci în Piața Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe.
Prestanța elevilor pârteșteni a fost cu greu egalată de ceilalți concurenți, în special datorită minunatului costum popular, dar și a baladelor și sârbelor autentice; de aceea, ne mândrim că am prezentat cu succes o mică parte din comoara bucovineană.
Pentru a încheia misiunea culturală în condiții bune, grupul vocal a primit sprijinul conducerii școlii, căreia îi mulțumesc în mod deosebit pe această cale. Totodată, apreciem ajutorul dat de organizatorii festivalului, care ne-au primit bucuroși în incinta Colegiului Național „Mihai Viteazul“ din Sfântu Gheorghe.
În urma acestui eveniment, elevii au descoperit ce înseamnă patriotismul, deoarece s-au implicat activ în promovarea lui prin tradiții și cântece.
Programul lor artistic a susținut afirmația poetului Lucian Blaga – „Veșnicia s-a născut la sat“, astfel, vechimea unui text sugerează frumusețe și în același timp aduce deseori lauda ascultătorului contemporan.

Prof. NICOLETA BULIGA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: