Din cauza pierderii piețelor

Salina Cacica este în dificultate

Rezervele sale de sare gemă asigură producția instalată pentru mai bine de jumătate de secol

Pierderea, după 1990, a piețelor tradiționale reprezintă una dintre problemele economice importante cu care se confruntă Salina Cacica. Aceasta în ciuda faptului că rezervele sale de sare gemă asigură producția instalată pentru o perioadă de circa 50-60 ani. Producția actuală reprezintă circa 45% din cea realizată în anul 1990, fapt cauzat de pierderea piețelor externe de desfacere, precum cele din Polonia, Ungaria și Cehia.

 

Salina Cacica

„Menținerea activității de extracție a sării în condițiile intrării în Uniunea Europeană înseamnă, în primul rând, recucerirea piețelor pierdute și reintroducerea extracției sării și în stare solidă, întrucât în prezent această activitate este sistată, din cauza restricțiilor pe timp de iarnă”, se arată într-o informare a Prefecturii Suceava, în care se menționează că sarea se extrage în soluție, prin sonde, prelucrându-se prin evaporare.
Salina Cacica a fost deschisă în 1791, fiind unicat prin faptul că galeriile au fost amenajate manual. Este vorba despre 8200 galerii armate cu lemn, în bună stare și astăzi, după mai bine de 200 de ani. Pentru exploatarea și scoaterea sării la suprafață nu sunt folosite vagonetele, singura cale de acces fiind treptele de lemn. Salina Cacica este Sucursală a Societății Naționale a Sării (SNS) București.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: