Arc peste veacuri

 

Românii, oriunde s-ar afla, își cinstesc eroii neamului și sărbătoresc cu mare plăcere evenimentele culturale, istorice și sociale de care au avut parte de-a lungul istoriei lor. Acest lucru se face pentru a se perpetua memoria celor pe-trecute în istorie, dar și pentru ca urmașii noștri să nu le uite.
Provincia istorică Bucovina, prin lupta patrioților săi de la începutul secolului trecut, s-a întors în sânul Regatului României, în acel 28 noiembrie 1918, unde-i era și locul.
Sub egida Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina și a Filialei Suceava a Mișcării pentru Progresul Satului Românesc, Școala cu Clasele I-VIII Nr. 3 „Mihai Eminescu” din Rădăuți și Clubul Filatelic „Luca Arbure” au organizat un ciclu de manifestări literare și filatelice.
Pe coridoarele școlii sus-menționate s-a organizat o expoziție filatelică, în cadrul căreia au fost prezentate exponate, cu tematică adecvată, ale tinerilor filateliști de la Cercul Filatelic „Ștefan Petică” al Școlii Generale din comuna Liești, județul Galați (4) și ale celor de la Arbore (5).
Despre importanța istorică a evenimentului sărbătorit au vorbit prof. Ilie Romaniuc, directorul școlii, și înv. Zenovia Văcărean și Octavia Hîj. Foarte interesant a fost dialogul înfiripat între elevii participanți și cadrele didactice. Din nou, sincere felicitări pentru elevi și educatorii lor! Elevii au dovedit că știu multe lucruri despre istoria neamului nostru. Aspecte din timpul activității au fost imortalizate pe peliculă de dna Vera Huc, consilierul educativ al școlii.
Le-am vorbit elevilor despre modul în care este reflectată în filatelia românească istoria neamului nostru, în general, și evenimentul sărbătorit, în special. Apoi le-am prezentat exponatele, întârziind mult în fața fiecăruia, pentru că elevii au fost interesați de mai multe lucruri decât le-am prezentat eu. Din dialogul purtat am aflat că, dintre cei prezenți, patru au colecții de mărci poștale, pe care le moștenesc de la părinți, bunici sau unchii lor.
În după-amiaza acelei zile, școala-gazdă a organizat și un frumos, cuprinzător și educa-tiv program artistic închinat evenimentului sărbătorit. La realizarea lui au fost angrenate toate cadrele didactice din școală.
Expoziția filatelică va rămâne în școală încă o săptămână, spre a da posibilitatea tuturor elevilor școlii s-o viziteze, mai ales că se preconizează și înființarea unei grupe filatelice în această școală.
Tot pentru acest eveniment crucial din istoria neamului nostru, organizatorii au realizat un plic filatelic, pe care sunt reproduse portretele a patru din cei care au contribuit efectiv la înfăptuirea Unirii Bucovinei cu Patria-mamă la data de 28 noiembrie 1918. Pe plic a fost aplicată o ștampilă publicitară despre evenimentul sărbătorit. Această ștampilă a fost aplicată pe toată corespondența care a plecat în ziua aniversară de la Oficiul Poștal nr. 1 din municipiul Rădăuți. Cadrelor didactice, care au participat la manifestările noastre literare și filatelie, elevilor expozanți, ca și reprezentanților și oficialităților prezente, li s-au acordat diplome de onoare. Manifestările au fost realizate și cu sprijinul Societății de Maxfilie „Dr. Neaga” din municipiul Bacău, asociație la care suntem afiliați.
Demn de remarcat este că numai dl Dan Mironiuc, om de afaceri din municipiul Rădăuți, a întins o mână clubului nostru și l-a ajutat efectiv prin suportarea tuturor cheltuielilor făcute pentru această sărbătorire. Elevii expozanți, fie ei din Liești (Galați) sau Arbore, vor fi premiați pentru că au pregătit și au expus în cadrul acestei expoziții. (Prof. GH. DOLINSKI)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: