Medicii de familie se plâng:

Birocrația „a depășit orice imaginație”

Medicii de familie din județ se plâng că birocrația cu care se confruntă “a depășit orice imaginație”, iar sindromul de stres extrem, “burnout”, a “atins cote maxime” în rândul lor, ceea ce afectează calitatea serviciilor pe care le oferă pacienților.
Purtătoarea de cuvânt a Asociației Județene a Medicilor Generaliști, medicul de familie Irina Badrajan, ne-a declarat că, pe lângă consultații,
un medic de familie are de făcut foarte multe lucruri în plus, cum ar fi programul de vaccinare antigripală din această perioadă și screeningul pentru prevenirea cancerului de col uterin, care urmează în ianuarie viitor, în afară de completarea unor documente precum rețete, concedii medicale și trimiteri, care le ocupă foarte mult timp. De asemenea, medicii de familie sunt cei care trebuie să poarte discuții cu pacienții cu privire la problemele care apar mereu, precum necesitatea vaccinării, pandemia de gripă nouă și altele, aspecte care “aglomerează activitatea obișnuită”.

 

La medic

“Avem o birocrație care depășește orice imaginație, care ne blochează energia pe care ar trebui să o punem în slujba pacienților. În primul rând, avem de completat rețete diferențiat, pe categorii de pacienți. Cu ce e câștigat pacientul dacă eu îmi bat capul cu tot felul de rețete, iar CAS e foarte riguroasă cu orice virguliță îngroșată, iar pacienții tot vin să le corectez rețeta, să pun ștampila. Asta ne ia timp. Nu mai vorbesc că dau rețetă numai pentru o lună și pacienții cronici trebuie să vină des, în afară de cazuri acute și alte probleme de sănătate care apar. Apoi, în sistem se schimbă multe lucruri în timp scurt, legat de eliberarea unor acte. În condițiile astea, nici nu mai avem timp, de pildă în monitorizarea bolilor cronice, la câteva luni, trebuie să scriem și altceva în fișe, acele epicrize (concluzii ale unei etape). Calitatea actului medical scade, fiindcă suntem și noi oameni și putem avea atitudini greșite”, a precizat dr. Badrajan.

Șefa CAS: Prescrierea la 30 de zile a eliminat întârzierea plăților

Din luna mai, medicii de familie din județ prescriu medicamente numai pentru 30 de zile, cu excepția cazurilor justificate din punct de vedere medical, când perioada poate fi prelungită până la 90 de zile, dar numai cu avizul CAS. Practic, decizia de atunci era conformă cu contractul-cadru în care se stipula că medicii pot prescrie medicamente pe o perioadă de până la 90 de zile, dar majoritatea prescriau chiar pe 3 luni și de aceea s-au înregistrat consumuri foarte mari la medicamente. În martie, de pildă, cu tot cu medicamentele pentru programe, au fost consumuri de 100 miliarde lei în județ, iar după ce s-a aplicat măsura, valoarea consumurilor a scăzut la 50 miliarde lunar, ne-a precizat ieri șefa CAS Suceava, dr. Cristina Iordăchel. Ea a spus că marea problemă era înainte întârzie-rea plăților, care nu se mai făceau la termen, iar “deficitul de plăți ar fi blocat sistemul”. De aceea, dr. Iordăchel a spus că a fost o măsură eficientă, pentru că în județ nu am avut grevă a farmaciștilor la sfârșitul lui noiembrie, iar în decembrie “încă se eliberează medicamente gratuite și compensate”. “Am reușit să plătim 70% din consumul pe iunie, în timp ce multe județe au rămas la consumul din mai”, a conchis președintele director general al CAS. Ea a adăugat că medicii de familie pot să prescrie rețete până la 90 de zile, în cazuri justificate, dar numai cu informarea CAS, care până acum nu a refuzat niciun medic care a făcut o astfel de solicitare.

Situația ar fi mai simplă cu o evidență corectă și completă

Dr. Irina Badrajan a mai spus că toată această supraaglomerare a medicilor de familie este cauzată de faptul că “noi nu avem o evidență care să permită folosirea cardului de sănătate“, iar, dacă acesta ar exista, “lucrurile ar fi mai simple”. “Pentru asta, CAS trebuie să aibă o evidență mai corectă și completă, ca să nu mai scriem noi pe rețetă povestea vieții pacientului. Poate programul SIUI, care va fi aplicat de la anul, să rezolve problema, fiindcă e un sistem corect și mobil. Acesta e și motivul de bază al birocrației noastre, lipsa unei evidențe corecte a asiguraților și a cardului de sănătate”.
Pe lângă toate lucrurile care îngreunează munca medicului de familie, dr. Badrajan a adăugat și “schimbările care apar în sănătate odată cu fiecare ministru”. “Toate aceste schimbări ne duc într-o degringoladă de nedescris. Medicina nu e politică!”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: