Șefa CAS Suceava, dr. Cristina Iordăchel:

Toate serviciile medicale vor avea bani în decembrie

Președintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate, dr. Cristina Iordăchel, a declarat ieri că toate serviciile medicale din județ, inclusiv furnizarea de medicamente și dispozitive medicale, nu vor rămâne fără bani în luna decembrie.

 

Ea spune că din discuțiile pe care le-a purtat cu furnizorii rezultă că ei nu au înțeles semnificația art. 5, alin. 4, din Hotărârea nr. 1714/2008 „care le permite să presteze în luna decembrie servicii la un nivel de finanțare asemănător lunilor anterioare, iar facturile vor fi primite la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate în luna ianuarie 2010”. În acest context, șefa CAS consideră „nereale” orice discuții legate de inexistența finanțării serviciilor medicale și eliberării de medicamente pentru decembrie 2009. Ea spune că nu vor fi probleme cu plata salariilor personalului din spitale, iar la Spitalul Orășenesc Siret a fost rezolvată finanțarea fondului de salarii prin diminuarea creditelor bugetare de la alte spitale și înlocuirea lor cu credite de angajament.
„În cursul lunii noiembrie, au fost achitate integral sumele datorate furnizorilor de asistență primară (medicină generală), asistență de specialitate și laboratoare, precum și creditele bugetare aferente eliberării de medicamente și asistență spitalicească. Sun-tem în grafic cu toate tipurile de plăți și nu vor exista probleme în plata furnizorilor nici în luna decembrie 2009. Faptul că spitalele nu dispun în luna decembrie de credite bugetare, ci doar de credite de angajament, nu influențează plata salariilor, deoarece plățile către spitale aferente lunii decembrie se fac în primele zile ale lunii ianuarie 2010, când, din punct de vedere legal, este permisă și plata creditelor de angajament. Toate celelalte tipuri de furnizori, care sunt finanțați prin credite de angajament, vor primi plăți în luna ianuarie 2010 aferente lunii anterioare sau termenelor de contract (farmacii)”, a declarat dr. Cristina Iordăchel.

Bolnavii de diabet vor primi o “infuzie” de 6 miliarde lei

Cât privește situația medicației pentru diabet, dr. Iordăchel a precizat că, în cursul lunii noiembrie, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a efectuat plăți către farmacii în valoare de circa 13 miliarde lei vechi, iar în cursul săptămânii viitoare se vor mai plăti încă peste 6 miliarde de lei vechi, tot pentru diabet.
Pentru tratamentul bolnavilor de la Oncologie s-au efectuat plăți în valoare de 12,8 miliarde lei vechi, iar pentru programul HIV/SIDA s-au plătit 2,3 miliarde lei vechi, tot în noiembrie.
Am fost informați că se vor aloca bani săptămâna viitoare și pentru pacienții cu transplant, pentru care se vor face plăți în valoare 73.000 lei, iar încă 600.000 lei se vor acorda pentru medicația compensată, aferentă subvenției de 40%, provenită de la Ministerul Sănătății.
„Celelalte programe naționale (tratamentul pentru tuberculoză, mucoviscidoză etc.) au fost achitate în totalitate, conform consumurilor înregistrate. Prin urmare, plățile către farmacii vor înregistra în luna noiembrie un total de peste 39 miliarde lei vechi”, a mai spus șefa CAS.
Referitor la serviciile de laborator, ea a informat că din discuțiile cu reprezentanții acestora rezultă că “nu au epuizat în momentul de față fondurile alocate”, iar laboratoarele de radiologie chiar “au confirmat în scris Casei de Asigurări că fondurile alocate depășesc cererea de servicii”. „Acest fapt este evident în municipiul Suceava și orașul Siret, unde reprezentanții legali ai laboratoarelor de radiologie au consemnat în scris că previziunea dumnealor de a efectua servicii este mult mai mică decât sumele alocate și, prin urmare, aceste sume vor fi redistribuite”, a conchis președintele director general al CAS Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: