Întârzieri îngrijorătoare pe componenta de apă a Programului ISPA

„Este nevoie de o analiză amănunțită și o evaluare a stadiului lucrărilor, deoarece problema este dificilă sub toate aspectele”, spune directorul general al ACET, Ștefan Groza > „Situația este îngrijorătoare, niciuna dintre cele 12 străzi pe care se fac intervenții și care sunt monitorizate, nefiind gata”, a declarat, la comandamentul de ieri, monitorul intervențiilor de reabilitare

 

Responsabilii de pe componenta de alimentare cu apă din cadrul Programului ISPA s-au întâlnit ieri la societatea de utilități comunale ACET Suceava. Directorul general al firmei de alimentare cu apă, canalizare și epurare, Ștefan Groza, a atenționat, cu prilejul comandamentului de dimineață, de la Primăria Suceava, că se va face o analiză amănunțită și o evaluare a stadiului lucrărilor, deoarece „problema este dificilă sub toate aspectele”.
„Trebuie să analizăm cum stăm din toate punctele de vedere pe contractul de apă”, a subliniat dl Groza, menționând că va urma și o inspecție în teren. În același context, reprezentantul monitorului execuției a pus în vedere că situația nu este deloc optimistă, motiv pentru care s-a solicitat o actualizare a programului de lucru, astfel încât să se constate care este stadiul lucrărilor și să se ia la cunoștință despre intenția imediată a constructorilor. „Suntem dezamăgiți, pentru că se fac doar promisiuni, iar nimic din ceea ce se discută nu este finalizat. Situația este îngrijorătoare, niciuna dintre cele 12 străzi pe care se fac intervenții și care sunt monitorizate nefiind gata, în condițiile în care discutăm despre aceasta de o lună de zile”, a evidențiat Ștefan Groza, dând ca exemplu de întârziere strada Armenească. În zona acesteia au fost asumate termene repetate, iar la 17 cămine, se lucrează cu doar 5 muncitori, astfel încât nici alt termen limită, de 29 noiembrie, nu este realist. Directorul ACET a accentuat că angajamentele executanților nu au acoperire în fapte și că trebuie luate măsuri urgente pe final de an, mai ales că lucrările vor fi suspendate peste cel târziu o lună.
Potrivit unei evaluări a Programului ISPA din urmă cu circa două săptămâni, întârzieri mari se înregistrau la intervențiile pe latura de extindere și modernizare a rețelelor de apă, la care câștigător al licitației este firma TMUCB București, în acest caz realizările fiind de circa 36%. Relativ bine se stătea la componenta de canalizare, firma austriacă Pfeifer atingând un nivel de 56,6% din plan. Cel mai confortabil se simțeau spaniolii de la Ditras, executanți la stația de tratare-epurare municipală, cu un stadiu fizic de peste 70%. Toate acestea în condițiile în care intervențiile efective de reabilitare vor trebui a fi încheiate în decembrie 2010.
Într-unul dintre comandamentele anterioare s-a precizat că municipiul Suceava este în vizorul reprezentanților Uniunii Europene în România, figurând pe lista neagră a proiectelor de alimentare cu apă cu grad ridicat de risc. Cu același prilej, s-a tras un semnal de alarmă arătându-se că, dacă nu se va efectua o monitorizare acerbă, „la un moment dat toate pârghiile se vor epuiza” și se va se va intra în criză de timp.
Valoarea totală a investițiilor din cea dintâi etapă a Programului ISPA se ridică la 52,68 milioane euro. În urma licitațiilor, executantul sistemului de alimentare cu apă a fost declarat concernul TMUCB și ERG Termrom București, pentru suma de 14,89 milioane euro, în timp ce lucrările la rețeaua de canalizare au fost adjudecate de compania Ludwig Pfeifer Germania, cu un contract de 20,96 milioane euro. De modernizarea stației de epurare se ocupă Dytras Spania, contra a 13,66 milioane euro.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: