Farmaciștii se plâng, CAS crede că n-au de ce

Colegiul Farmaciștilor din România a anunțat grevă japoneză în farmacii, dar farmaciștii noștri nu au purtat ieri banderole cu acest însemn, deși au spus că sunt solidari cu colegii din țară. Farmaciștii acuză starea aproape falimentară în care se zbat în prezent foarte multe unități din cauza prelungirii termenelor de plată, având probleme cu furnizorii care refuză să le mai dea medicamente pe datorie.
Președintele Colegiului Farmaciștilor Suceava, Doinița Cocriș, ne-a informat ieri că a anunțat farmaciștii de greva japoneză organizată de la nivel central, luni seara transmițându-le comunicatul Colegiului.

 

Ea ne-a spus că aceleași nemulțumiri sunt și la Suceava, iar în ultima vreme sunt și pacienți necăjiți că nu găsesc în farmacii un medicament sau altul. “Eu am anunțat toate farmaciile de decizia Colegiului Național al Farmaciștilor de a face grevă japoneză pe 24 și 25 noiembrie și am rugat ca în farmacii să se afișeze un text prin care spunem că ne cerem scuze de la pacienți, fiindcă situația nu depinde de noi. Normal ar fi să facă grevă japoneză toți farmaciștii, dar nu-i pot controla pe toți. Și noi suntem în aceeași situație cu toate farmaciile din țară. Nu s-au plătit bani din iulie. La unii s-a plătit integral pe luna iunie, la alții un anumit procent, în funcție de valoarea facturilor.
Noi avem încheiate contracte cu furnizorii la 90-120 de zile. Furnizorii în general înțeleg. Problema e că dacă nu au bani nu se pot aproviziona, și atunci sunăm 10 furnizori să găsim un medicament ca să putem elibera o rețetă. De ace-ea unii asigurați au fost ne-mulțumiți că nu găsesc anu-mite medicamente”, ne-a spus dna Cocriș.

“Ne confruntăm cu o situație extrem de gravă”

Colegiul Farmaciștilor din România face un apel către Guvernul României să găsească “urgent soluții” pentru evitarea falimentării farmaciilor din România și continuarea asigurării medicamentelor către populație.
“Prelungirea termenelor de plată de la 60 la 210 zile, începând cu luna iunie a acestui an, a adus farmaciile într-o situație fără precedent. Cu toate economiile epuizate și fără a mai avea nicio încasare de la casele de asigurări de sănătate, farmaciile trebuie să se aprovizioneze cu medicamente pentru populație și să plătească impozitele, TVA-ul, salariile, chiriile și celelalte cheltuieli necesare funcționării. Ne confruntăm cu o situație extrem de gravă, întrucât farmaciile nu au mai primit banii pentru medicamentele eliberate în ultimele 5 luni și nu vor mai primi niciun ban cel puțin până în luna februarie a anului viitor”, a comunicat Colegiul Farmaciștilor din România. Astfel, s-a stabilit ca farmaciștii să intre în grevă japoneză și să poarte banderole negre pe braț, ca semn al “situației muribunde” în care se află sistemul farmaceutic.
La Suceava, în câte farmacii am intrat ieri, niciun farmacist nu purta acea banderolă. În schimb, oamenii și-au spus nemulțumirea, aceeași în toată țara.
“Sunt anumite medicamente precum Sermion, Noliprel, Eurespal, pe care trebuie să le luăm cu banii jos, iar nouă CAS ne face plata la 8 luni. Omul are rețetă compensată și vrea să i-o onorezi, iar tu nu poți să le dai decât cu banii jos. Lumea caută, vede că nu-i și pleacă la altă farmacie. Eu pot cumpăra 3-5 cutii, nu mai mult. Unii furnizori sunt supărați, alții s-au dat în rând cu lumea, unii amenință. Înainte mai dădeau un discount, acum nu mai dau nimic. Ei îți cer să plătești în termen de 30 de zile, Casa îți dă banii la 180-210 zile”, ne-a declarat o farmacistă.

“CAS Suceava este în grafic cu plățile către farmacii”

Șefa CAS Suceava, dr. Cristina Iordăchel, a precizat ieri că nu a fost înștiințată oficial de reprezentanții Colegiului Farmaciștilor Suceava că ar exista o asemenea acțiune la nivelul județului Suceava, iar din discuțiile pe care le-a avut în cursul dimineții cu furnizorii rezultă că farmaciile vor elibera medicamente compensate și gratuite.
“CAS Suceava este în grafic cu plățile către farmacii, plăți care s-au efectuat în contextul noilor modificări legislative, respectiv până la 90 de zile pentru medicamentele eliberate în cadrul programelor naționale de sănătate și până la 180 de zile pentru medicamentele compensate și gratuite. Ultimele plăți efectuate de CAS Suceava către farmacii pentru rețete compensate și gratuite au fost pentru medicamente eliberate în cursul lunii iunie, următorul termen de plată fiind ianuarie 2010”, a mai spus dr. Iordăchel.
Ea a adăugat că pentru medicamentele aferente programelor naționale de sănătate (diabet, oncologie, transplant) plățile se fac în continuare lunar. “Există unele disfuncționalități în aprovizionarea farmaciilor cu medicamente, dar aceste disfuncționalități sunt generate de faptul că distribuitorii solicită plata pe loc a acestor medicamente. La nivelul CAS Suceava nu a fost înregistrată, până în prezent, nicio plângere din partea asiguraților că nu li s-ar elibera medicamentele prescrise”, a conchis președintele director general al CAS Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: