Diplomații

De regulă, psihologii sunt de acord că persoanele care optează pentru a rămâne pe băncile școlii până ce au nepoți și după fie fug de realitate (ascunzându-se în sala de clasă ca într-un cuib protector), fie nu se adaptează prezentului (proiectându-se mereu într-un viitor al iluziilor). Firește, dincolo de aceștia, printre ei se numără cei siliți să-și tot schimbe orientarea profesională, din cauza unei piețe a muncii haotice, fără niciun orizont. Și cei care, prin natura studiilor inițiale și a meseriei, trebuie să se formeze și să se reformeze mereu, pentru a fi în pas cu cerințele realității.

 

L.D. CLEMENT

Însă în ultimul deceniu (cel puțin), se pare că se îngroașă rândurile unei alte categorii de „diplomați”. Poate că sunt niște „diplomați” pentru imaginea lor, mai ales că se fălesc cu numărul de facultăți absolvite, de masterate și, mai nou, de școli doctorale așa cum se laudă cu locuința, casele de vacanță, excursiile în străinătate și limuzinele. Barosanii au, desigur, CV-uri barosane, care îi indică a fi specialiști, bunăoară, și în inginerie, și în științe sociale, și în drept, și în administrație, și în… Dacă le cercetezi cu atenție listele de studii, nu trebuie să te miri că au făcut, poate, și trei facultăți deodată, câtă vreme pe atunci aveau două slujbe (una „obligatorie”, la stat, iar alta la privat) și tocmai demaraseră o înfloritoare afacere. Desigur, numai și numai… invidia mă determină să înșirui, în sec, astfel de rânduri. Poate că și informația că, adesea, pe alții diplomele îi încurcă. Fiindcă un patron, de exemplu, te vrea lucrând ca un doctor, dar să te plătească precum un necalificat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: