„Un atentat grav și grosolan la drepturile și libertățile cetățenești, la forma de stat de drept…”

După ce Biroul Electoral Județean Suceava a decis duminică, în urma numeroaselor nereguli constatate în cadrul procesului electoral, înlocuirea celor patru președinți și a unui locțiitor din cele patru secții de votare amenajate în comuna Slatina, PSD Suceava a formulat ieri o cerere de invalidare a alegerilor în cele patru secții de votare din localitate.

 

În cererea de invalidare adresată Biroului Electoral Județean Suceava, PSD Suceava arată că sâmbătă, la ora 18, în niciuna din secțiile de votare de pe raza comunei Slatina, reprezentanții altor partide, în afară de PD-L, nu au fost primiți de președinții și locțiitorii secțiilor de votare precum și de primarul comunei Slatina, să-și exercite atribuțiunile legale care prevăd că „președintele biroului electoral al secției de votare împreună cu membrii acestuia trebuie să fie prezenți la sediul secției de votare, în ajunul zilei votării, la ora 18,00, fiind obligat să dispună măsurile necesare pentru asigurarea ordinii și corectitudinii operațiunilor de votare”.
Legea electorală prevede că în intervalul orar 18,00 – 20,00 președintele biroului electoral al secției de votare primește cererile de votare prin intermediul urnei speciale, iar președintele biroului electoral al secției de votare asigură, cu sprijinul primarului, îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din și de pe sediul secției de votare și dispune fixarea posturilor de pază în jurul localului de vot.
Totodată, PSD Suceava mai arată că în ziua alegerilor între orele 6-6,30, în secțiile de votare de pe raza comunei Slatina au intrat doar președinții și locțiitorii secțiilor de votare împreună cu reprezentantul PD-L, deși legea prevede că în ziua votării activitatea biroului electoral al secției de votare începe la ora 6, iar președintele biroului electoral al secției de votare, în prezența celorlalți membri și, după caz, a persoanelor acreditate, verifică urnele, listele electorale, buletinele de vot și ștampilele, consemnând numărul buletinelor de vot primite, respectiv numărul ștampilelor cu mențiunea “VOTAT” primite și că se închid și sigilează urnele prin aplicarea ștampilei de control pe toate deschizăturile acestora, cu excepția fantei prin care se introduc buletinele de vot. „Încălcarea legii a continuat pe tot parcursul zilei votului prin prezența primarului comunei Slatina în secțiile de votare, prin agresarea reprezentanților BEJ și a reprezentanților mass-media, prin intrarea a câte două persoane în cabina de vot, totul culminând cu hotărârea BEJ Suceava de a schimba în jurul orei 16,00 președinții secțiilor de votare din comuna Slatina”, mai arată PSD Suceava în cererea de invalidare.
Totodată, se menționează că din cauză că membrii biroului secțiilor de votare au fost împiedicați să-și exercite atribuțiile prevăzute de lege, iar alegerile s-au desfășurat în modul prezentat, PSD Suceava solicită invalidarea alegerilor din comuna Slatina. „În cazul în care BEJ Suceava nu se consideră competent să soluționeze cererea de invalidare, solicităm trimiterea prezentei cereri către Biroul Electoral Central și/sau către Curtea Constituțională a României conform art. 24 din Legea nr. 340/2004/R”, se mai arată în document.
PSD Suceava anexează la această cerere Decizia BEJ Suceava privind înlocuirea a patru președinți de secții de votare și a unui locțiitor din această comună, plângerea penală formulată împotriva președinților și locțiitorilor birourilor secțiilor de votare din comuna Slatina, dar și cele două sesizări formulate de PSD în ziua de 22 noiembrie, la care să fie adăugate cercetările efectuate de IJP Suceava.
PSD Suceava consideră că în comuna Slatina a fost alterat procesul electoral, iar voința reală a alegătorilor nu a mai fost reprezentată, ceea ce reprezintă „Un atentat grav și grosolan atât la drepturile și libertățile cetățenești, garantate de Constituție, cât și la forma de stat de drept, democratic și social”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: