Demnitatea bibliotecarului

Raftul de sus al inimii noastre…

 

Adesea îmi venea în minte expresia unui prieten (dar poate că nu era chiar prieten!) care mă întreba dacă am de gând să rămân bibliotecară toată viață. Omul respectiv era medic de profesie, iar eu mă așteptasem cumva să prețuiască munca unui bibliotecar, să-i înțeleagă misterele și frumusețea. La urma urmei, ce poate fi mai frumos decât să trăiești toată viața în intimitatea slovei tipărite, să în-veți mereu lucruri noi? Doar cărțile au fost și rămân calea prin care poți atinge infinitul. Din păcate, de multe ori bibliotecarul este privit ca un simplu manipulator de carte, viața lui complexă fiind redusă la statutul de funcționar obtuz, prăfuit și depășit de tehnologie.
În perioada 16-20 noiembrie, am participat la cursul de formare profesională „Tehnologia informației și administrarea calculatoarelor cu internet pentru public în biblioteci”. Cursul s-a desfășurat la Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera“ din Suceava. Mi-am întâlnit acolo colegii din alte biblioteci: George Boicu din Gura Humorului, Nicoleta Hoștinariu din Fălticeni, Angela Țarcă din Panaci, Maura Schipor din Șaru Dornei, Floarea Masichevici din Ostra, Silvia Morari din Calafindești, Loredana Coca din Sadova, Nicoleta Todașcă din Vatra Dornei, Marinela Șorodoc din Câmpulung Moldovenesc. Bibliotecile în care lucrează acești bibliotecari, inclusiv Biblioteca Municipală “Tudor Flondor”, vor primi echipament prin programul “Biblionet – lumea în biblioteca mea”. Biblionet este un program de cinci ani care le va facilita accesul românilor gratuit la informație, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci moderne în România. Prin cursurile de instruire și tehnologia furnizată – calculatoare și softurile aferente – Biblio-net va ajuta bibliotecile publice să asigure servicii în comunitățile locale sub forma unui parteneriat între IREX, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Pu-blice (ANBPR), autoritățile naționale și bibliotecile din țară. Bibliotecile publice din România vor primi o finanțare de 26,9 milioane dolari pen-tru a crește capacitatea de a răspunde nevoilor cetățenilor. Finanțarea va fi asigurată pe o perioadă de 5 ani prin Pro-gramul Biblionet, sprijinit de Fundația Bill & Melinda Gates.
Mă așteptam la un curs greoi, greu de suportat. Surpriza a fost imensă în clipa în care trainerul Alexandru Bleau, de la Timișoara, un tânăr care nu a împlinit nici măcar 30 de ani, ingenios, optimist, cu o inteligență sclipitoare, ne-a reamintit că atâta vreme cât am ajuns acolo nimic nu este întâmplător și că merităm să ne bucurăm de munca noastră. Eu, personal, îi datorez lui Alexandru Bleau o săptămână deosebită din viața mea, în care m-am simțit respectată pentru ceea ce fac, am reușit să mă remotivez, să reconstruiesc ceea ce se năruise cumva în mine. Alexandru Bleau a fost ajutat și de colegele noastre de la instituția gazdă Lăcrămioara Cocuz și Sînziana Cojocaru. „Poți proceda în așa fel încât să te bucuri de fiecare zi din viața ta”, repeta Alexandru Bleau, convins fiind de realitatea că românii trăiesc având prea multe prejudecăți, una dintre acestea fiind acumularea de diplome inutile. Alexandru Bleau crede că nu diploma te reprezintă, ci ceea ce știi cu adevărat să faci. Îmi voi aminti cu bucurie de această săptămână din viața mea pe care o voi așeza ca pe o carte de preț în raftul de sus al inimii mele.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: