În timp ce alții se plâng de criză

Universitatea își adaugă în “palmares” încă o investiție

În pofida situației de criză în care ne aflăm, Universitatea “Ștefan cel Mare” se poate mândri cu încă o investiție terminată, care aduce studenților, personalului universității, dar și comunității locale perspective noi în domeniul sportului și sănătății. Astfel, Campusul universității s-a întregit cu un Complex ultramodern de natație și kinetoterapie, a cărui panglică inaugurală a fost tăiată miercuri seara de rectorul Adrian Graur, împreună cu invitatul său, fostul ministru al educației Cristian Adomniței, în mandatul acestuia fiind alocate fonduri pentru complex.

 

modernul Complex de Natație și Kinetoterapie al Universității „Ștefan cel Mare”

Înainte ca participanții la inaugurare să pătrundă în spațiul care poate concura foarte bine cu multe altele de acest gen din Europa, rectorul a vorbit despre investiție, dar și despre universitate în general, precizând că aceasta a devenit mai atractivă prin faptul că “am pus bază pe calitate”.
Potrivit dlui Graur, în 2004-2005 a fost lansat Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) al complexului, lucrările de construcție începând la 11 august 2008. Pe 30 octombrie a avut loc recepția lucrărilor, miercuri s-a inaugurat oficial clădirea, iar ieri s-a împlinit visul universitarilor de a avea Cupa USV la înot, competiție la care participă studenți de la universități din Chișinău, Cluj și Bacău. Dl Graur și-a exprimat regretul că nu au putut fi prezente la Cupă universitățile din Cernăuți (închisă de 2 săptămâni din cauza gripei porcine), din Augsburg și Mayenne, acestea din urmă pe motiv că timpul scurt nu a permis deplasarea.

Universitatea își dorește o echipă de înot de performanță

Complexul a costat peste 3 milioane de euro, cuprinzând un bazin de înot cu 6 culoare, lung de 26 metri și lat de 14, cu o adâncime care variază între 2,6 și 3,1 metri, întinzându-se pe o suprafață desfășurată de 342 mp. “Probabil că e unul din cele mai moderne de talia lui, având un volum de apă de 800 mc. “Pentru pri-ma oară în România aici veți găsi platforma scufundabilă cea mai întinsă, de 13 metri, care permite o reglare a înălțimii de la 0,30 la 3,1 metri, astfel că bazinul va putea fi folosit de copii și elevi până la clasa a IV-a, care doresc să aibă un certificat de înot, și de persoanele cu dizabilități. Medicii specialiști probabil vor găsi modalități prin care putem contribui la remedierea unor deficiențe de acest gen. Avem o stație de tratare a apei mecanic, chimic, cu ultraviolete, stație de aclimatizare și o centrală termică care dezvoltă cam 500 kilocalorii pe zi, un consum mare, de aceea avem o soluție alternativă. Pe terasă sunt 100 de panouri solare, care vor putea furniza cam 500 de mii de kilocalorii în lunile mai calde, din aprilie până în octombrie, și probabil vara nu vom cheltui energie și poate și iarna, în unele perioade”, a precizat rectorul Graur. El a adăugat că își dorește ca universitatea să aibă și o echipă de înot de performanță.
Complexul mai cuprinde 10 laboratoare de kinetoterapie, saună pentru femei și bărbați, o sală polivalentă pentru masaj și kinetoterapie și lift pentru accesul persoanelor cu dizabilități, complexul având parter, etaj și mansardă.
Adrian Graur a mai informat că, dacă în 2004 campusul se întindea pe o suprafață de 4,5 hectare, astăzi are 6,5 hectare. Asta nu e tot, fiindcă mai sunt clădiri de dărâmat pentru a mări spațiul, iar Corpul 1 va fi sistematizat pe verticală, ceea ce ar necesita cam 20 milioane lei.
În această perioadă a fost inaugurată și Casa de vânătoare de la Șipoțel, care aparține tot de Universitatea Suceava, aflată la 50 km de Suceava, care cu tot cu teren se întinde pe o suprafață de 1500 mp. Va fi utilizată de Facultatea de Silvicultură, dar și pentru organizarea unor reuniuni. Clădirea are 8 camere cu 2 și 3 locuri, o sală de seminar cu 30 de locuri, 2 apartamente, restaurant cu 50 de locuri și anexe.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: