Grație concediului forțat și neplătit al bugetarilor suceveni

Statul păstrează în pușculiță cel puțin 3.000.000 lei

Cea mai mare contribuție în acest sens o aduc cei 1249 de angajați ai Inspectoratului Județean de Poliție: circa 645.179 lei

Cel puțin 3.000.000 lei (30 de miliarde de lei vechi). Acesta este suma estimativă pe care statul o va economisi după ce bugetarii suceveni își vor lua cele 8 zile de concediu forțat și neplătit. Am realizat calculul raportându-ne la “Situația fondurilor de salarii, a personalului angajat din cadrul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din județul Suceava”, remisă de Prefectură.
Amintim că, în contextul crizei economice, statul, care a căpătat arici la buzunare, își trimite angajații în 8 zile de concediu fără plată, până la finele acestui an, în așa fel încât fiecare instituție publică să economisească 15,5 la sută din banii alocați fondurilor pentru salarii.

 

Ieri am încercat să aflăm cu cât vor contribui bugetarii suceveni la pușculița guvernului. Ei bine, deocamdată nimeni nu cunoaște cu exactitate răspunsul la această întrebare. Cel puțin așa ne-a spus Monica Tătar, șefa de cabinet a prefectului județului Suceava, Sorin Arcadie Popescu. “Vom ști cu exactitate suma în luna decembrie”, ne-a informat dra Tătar.
Ne-am permis totuși să facem un calcul estimativ, raportându-ne (doar) la cuantumul bugetelor de salarii ale instituțiilor publice aflate în subordinea directă sau doar în relații de colaborare cu Prefectura Suceava. Este vorba despre Direcția de Sănătate Publică, Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, Casa Județeană de Pensii, Direcția de Muncă și Protecție Socială, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenția Județeană pentru Prestații Sociale, Direcția pentru Sport, Direcția Județeană pentru Tineret, Direcția Generală a Finanțelor Publice, Garda Financiară, Direcția Județeană pentru Accize și Operațiuni Vamale, Biroul Vamal de Frontieră, Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Oficiul Județean de Consultanță Agricolă, Oficiul Județean pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie, Oficiul Județean de Studii Pedologice și Agrochimice, Direcția Silvică Suceava, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Direcția Județeană de Statistică, Inspectoratul de Poliție, Inspectoratul de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Bucovina”, Direcția Județeană a Arhivelor Naționale, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, CN Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – secția Suceava, CN Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – secția Câmpulung Moldovenesc și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Numărul estimativ al angajaților din instituțiile publice (agențiile, miniagențiile și… para-agențiile) mai sus înșiruite depășește 6500 de persoane.
Așadar, cea mai mare contribuție în acest sens o aduc cei 1249 de angajați ai Inspectoratului Județean de Poliție: 645.179 lei (adică peste 6 miliarde de lei vechi). Tot la vârfului acestui clasament se situează și cei 900 de angajați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” (ISU), care, stând 8 zile în concediu fără plată, vor vărsa în pușculița statului 356.500 lei (peste 3,5 miliarde de lei vechi).
O reducere de 15,5 la sută din fondul de salarii al Direcției Silvice Suceava, care are 1.434 de angajați, ar însemna economii de 364.366 lei (peste 3,6 miliarde de lei vechi).
Mai pricepuți în ale cifrelor, finanțiștii suceveni au făcut din timp un calcul estimativ, din care reiese că ministerul de resort ar economisi circa 150.000 lei (1,5 miliarde de lei vechi) după ce angajații Direcției Generale a Finanțelor Publice Suceava, vreo 500 la număr, își vor lua cele 8 zile de concediu fără plată.
Cu un număr de 158 de angajați, Direcția de Sănătate Publică Suceava lasă în vistieria statului 65.565 lei (peste 600 de milioane lei vechi). Ceva mai mulți bani varsă în pușculița comună și cei 149 de bugetari ai Agenției Județene de Intervenții și Plăți pentru Agricultură. Este vorba despre circa 72.605 lei (peste 700 de milioane lei vechi).
Este de înțeles că, în fond, plin aplicarea Hotărârii de Guvern 329/2009 privind reducerea cheltuielilor bugetare, prin care toți angajații din instituțiile publice sunt obligați să își ia concediu fără plată, la nivelul județului Suceava se va economisi o sumă mai mare de 30 de miliarde de lei vechi, pentru că nu am inclus în calculul nostru bugetarii din primăriile celor 114 unități administrativ-teritoriale ale județului, Consiliul Județean (cu instituțiile din subordine) și Inspectoratul Școlar…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: