Intabularea gratuită a parcelelor din extravilan, prin planurile parcelare

Primul pas către cadastrul general preconizat a fi terminat până în 2013

În prezent, în câteva comune din județul Suceava – Baia, Bogdănești, Botoșana, Drăgoiești, Frătăuții Noi, Horodniceni, Marginea, Mitocu Dragomirnei și Salcea – se lucrează pentru întocmirea de planuri parcelare aflate în extravilan, în cadrul unui proiect al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), coordonat la nivel local de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Suceava (OCPI Suceava).
 

În cadrul realizării planurilor parcelare, parcelele aflate în aceste tarlale vor fi intabulate gratuit, pe baza titlurilor de proprietate.
Directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Suceava, ing. Romică Andreica, a declarat că, pentru alegerea comunelor, s-a ținut cont de câteva criterii și anume: să fi făcut parte dintr-o zonă cooperativizată, comisiile comunale de validare și punere în posesie să fi eliberat titluri de proprietate într-o proporție mai mare de 75% și, de asemenea, în aceste zone să fie un număr mic de parcele intabulate și integrate în baza de date a OCPI Suceava.
Ing. Romică Andreica a ținut să precizeze avantajele de care beneficiază comunitățile unde sunt realizate aceste planuri, cel mai important fiind cel economic. De vreme ce executanții planurilor parcelare sunt plătiți de ANCPI, comunitățile rămân în buzunar cu peste 10 miliarde lei vechi. De asemenea, sunt rezolvate și chestiunile ce țin de delimitarea unităților administrative.
Directorul OCPI Suceava a dat asigurări că persoanele fizice sau juridice care au terenuri intabulate în zonele de extravilan în care sunt executate aceste planuri parcelare nu vor avea de suferit în niciun fel. De asemenea, el face apel la răbdarea cetățenilor și le recomandă colaborarea cu persoanele fizice și juridice autorizate care execută aceste lucrări.
Se preconizează ca planurile parcelare din zona extravilană a comunelor incluse în program să fie terminate până pe 4 decembrie a.c., urmând o perioadă de 10 zile în care angajații OCPI Suceava să le verifice și să le integreze în sistemul național eTerra, chiar dacă asta ar însemna ore suplimentare neplătite.
Proiectul planurilor parcelare pentru zonele extravilane este considerat un prim pas către cadastrul general național, care va demara în 2010. Între localitățile-pilot ale proiectului, în județul Suceava, este aleasă comuna Moara, ea fiind singura localitate ce are această calitate în Moldova.

GEORGE SAUCIUC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: