Lecția lui Lajournade

Revin. Revin la o idee pe care deunăzi o gândeam epuizată. Revin datorită celei mai recente cărți a rădăuțeanului-parizian Matei Vișniec (jurnalist la rându-i) în care, ieri, dis-de-dimineață, la ora primelor buletine de știri, citeam: „Aici (…) nu întrebi pe nimeni ce origini are, ce orientare sexuală are, câți bani câștigă și cu cine votează”. La puține zile de la sosirea în Paris, i-o spunea, „într-o manieră categorică”, unul dintre primii prieteni francezi, pe nume Lajournade, „un domn orb”. La noi, mai ales în aceste zile, regula aceasta nu funcționează aproape deloc. Mai toți vor să știe, proptindu-se-n tine fără reverență și delicatețe, „dar tu cu cine?…”. Te-ntreabă, bunăoară, șeful și te străduiești să-i dai răspunsul pe care, de altfel, îl așteaptă, căci, dacă nu, s-ar putea să te coste. Cine știe?, într-o zi, poate chiar slujba!

 

L.D. CLEMENT

Colegilor, desigur, trebuie să le livrezi răspunsuri variate, fiindcă, într-o zi, unul te-ar putea pârî că ai un nivel politic precar, că nu ești de încredere, poate că ești chiar vândut dușmanului. Care dușman? Cel „de clasă”, firește. Te-ntreabă până și cel care îți spune mereu că îți este prieten și, pentru a-ți spune astfel și data viitoare, faci echilibristică pe sârma amiciției cu care te gratulează. Te inoportunează până și necunoscutul de pe stradă (sincer, mi s-a întâmplat; și nici măcar nu era turmentat) împungându-te cu degetul și vorbind tare lângă un cort colorat, ca să știe toată lumea el de-al cui este.
Rădăuțeanul (nevoit să devină și parizian, și ziarist din cauza Corabiei, care stârnea zâmbete în dezacord cu politica de partid și de stat în sumbrii ani ’80) asculta lecția lapidară a nevăzătorului Lajournade în 1987. Noi în ce an suntem??!
Iar dacă aș mai și cita din Corabia, cu siguranță că s-ar găsi cineva care să-ntrebe: Dar tu cu cine?…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: