Acuzați de racolare de cărăuși de droguri

Jardă, Poroșincu și Ignătescu nu părăsesc arestul

Curtea de Apel Suceava a avut ieri pe rol recursul înaintat împotriva hotărârii Tribunalului de prelungire a mandatelor de arestare de Mitică Constantin Jardă, Decebal Lucian Ignătescu și Marian Mihai Poroșincu, toți acuzați de racolare de cărăuși de droguri. În drept, în termeni juridici, în sarcina celor 3 se reține constituirea unui grup infracțional organizat și organizarea, coordonarea sau finanțarea unei astfel de grupări, infracțiuni incriminate de legi speciale cu închisoare de la 15 la 25 de ani.

 

Reamintim că, făcând parte din același grup, George Ionuț Bleancă și Bogdan Alecsandru Grosu au fost liberați în urmă cu luni bune, sub rezerva interdicției părăsirii localității (procurorii nemaicerând în cazul lor prelungirea mandatelor de arestare preventivă). Tribunalul Suceava îl lăsa să plece, mai târziu, dar îl lăsa, și pe Bogdan Iovu. Jardă, Ignătescu și Poroșincu au încercat în mai multe rânduri, fără succes însă, să beneficieze de același tratament. Cei 6 au fost încarcerați de Tribunalul Suceava, la propunerea DIICOT, în luna iunie, căutându-se să se afle adevărul, în baza probatoriului administrat de procurori (n. red., „subțire și fără diligență” administrat, în opinia apărătorilor) dacă, de la începutul anului și până în momentul arestării, ar fi organizat racolarea de cărăuși, „dezvoltând relații directe cu membrii unor organizații internaționale de traficanți de droguri, fapt ce le-a permis să planifice, să coordoneze și să gestioneze modul de disimulare a drogurilor, ruta pe care cărăușii racolați trebuiau să o urmeze, modul de plată a transporturilor efectuate de curieri, plata acestora, precum și suma ce trebuia să le revină în schimbul activității de recrutare și punere la dispoziție a curierilor (cărăușilor)”. Nu mai puțin de 11 cărăuși ar fi fost racolați în felul acesta, din care opt ar fi fost arestați în America de Sud și în mai multe state din Europa. Potrivit DIICOT, la mijloc ar fi fost vorba de 13 kg de cocaină și 4 kg de heroină confiscate, dar se presupunea că prin acest “serviciu de curierat” ar fi fost traficate nu mai puțin de 80 kg de droguri.
Grupul infracțional organizat din Suceava, afirmă procurorii, ar fi asigurat logistica necesară deplasării, cazării și întreținerii pe perioada șederii în țările de destinație a cără-ușilor transportatori de droguri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: