Retrăgând peste 6 tone de sare neiodată din magazine

DSP lovește direct în… borcanele cu murături !

După un control efectuat de reprezentanții Direcției de Control din cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava prin angrouri și magazine din județ, au fost retrase 6257 kilograme de sare neiodată și s-au aplicat sancțiuni constând în 64 de avertismente.

 

Controlul a început pe 15 octombrie și a durat timp de o lună, fiind verificate 222 unități comerciale. Cea mai mare cantitate, de 4.040 kg, a fost retrasă de la două depozite și 12 magazine din zona Câmpulung Moldovenesc, astfel că putem crede că ori în zonă se pun murături nu glumă, sau că animalele ling sare din belșug, știut fiind că sarea grunjoasă este folosită și la hrana lor.
Din 33 de magazine din Rădăuți au fost retrase 1.130 kg, din 10 magazine sucevene au fost retrase 488 kg, dintr-un depozit și 20 de magazie din Fălticeni s-au retras 376 kg, iar din Vatra Dornei a fost scoasă de la vânzare cantitatea de 223 kg.
Controlul a fost întreprins la solicitarea Ministerului Sănătății, deoarece, cu excepția persoanelor cu probleme la glanda tiroidă, iodul este recomandat în mod expres pentru sănătatea organismu-lui. De aceea, este interzisă comercializarea sării neiodate la pungi de 1 kg, în magazine, singura derogare acceptată fiind vânzarea ei în farmacii, în magazine naturiste sau de tip Plafar, în pachete de 0,5 kg, pentru persoanele ce suferă de afecțiuni tiroidiene și pentru murături, fiindcă iodul înmoaie legumele. Verificările vor continua și în perioada următoare, anunță DSP Suceava.
Potrivit unui raport întocmit la începutul acestei luni, în urma unui control efectuat la nivel național, în peste jumătate din județele țării se vinde sare neiodată, cu toate ca legislația în domeniu interzice acest lucru.
Specialiștii spun că deficitul de iod este o “boală veșnică”, de care suferă 30 la sută din populația României, zonele endemice fiind cele de deal și de munte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: